Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri: Hayal kırıklığı yaşıyoruz

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği bölümünden mezun olan 25 bin kişi atama bekliyor. İhtiyaç olmasına rağmen atama sayıları bir türlü artırılmayan bölümün mezunları Sağlık Bakanlığı'na, "Hayal kırıklığı yaşadık" diye sesleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği bölümlerinden mezun olanların sayısı 2020 itibarıyla 25 bine ulaştı. Son personel alımlarında bu alan için belirlenen kadro ise 23 kişi oldu. Sağlık alanındaki 39 tekniker branşı arasında hastanesi olan tek bölüm Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği olmasına rağmen personel alımı yapılmaması tepki çekiyor.

NE İSTİYORLAR...

Bölümden mezun olanlar Sağlık Bakanlığı'na seslenirken, "Hayal kırıklığı yaşadık" diyor. Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri, Sağlık Bakanlığı'na şu sözlerle seslendi: "Sahada bize çok fazla ihtiyaç olmasına ve bize duyulan ihtiyacın hekimler tarafından dile getirilmesine rağmen Sağlık Bakanlığı alımlarında bize verilen düşük kadrolar yüzünden + 80 puanlarla atanamıyoruz. Bunun başlıca sebebi; belirli bir meslek tanımımızın olmamasıyla birlikte, bir çok sorundan kaynaklanmakta."

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı: 

- Yönetmelikte; 2 diş hekimine 1 Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri planlaması olmasına rağmen bu planlama uygulanmamakta. Türkiye'de kamuda çalışan diş hekimi sayısı 16 bin 56.

- Yönetmeliğe göre; kamuda çalışan Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri sayısı 8 bin 28 olması gerekirken, maalesef ki bu sayı 2 bin 7 kişidir.

- Bize açılması gereken kadrolar yerine İŞKUR’dan personel tahsis edilmesi ve bir çok Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde bizlerin yerine ebe/hemşirelerin çalıştırılması, halkımızın yeterli ve sağlıklı hizmet alamamasına neden olduğu gibi kadrolarımızın en son ki sözleşmeli personel alımında 23 kişiye inmesine neden olmuştur.

- Bu pandemi döneminde sağlığın ne denli önemli olduğunu görmemize rağmen mesleğimizin, işin ehillilerine bırakılmamasından kaynaklı bulaşın artma riskini yükseltmektedir. Her geçen yıl bölüm mezun sayımızın artması ile birlikte, açılan yetersiz kadrolar yüzünden bölümümüzdeki yığılmalara neden olmakta ve buna bağlı olarak mağduriyetimiz her geçen sene giderek katlanmaktadır. Bizlerin filyasyon ekiplerinde dahi görevlendirilebileceği bu pandemi sürecinde, sahada olmamız gerekirken, yüksek puanlarımız ile mağdur edilmeye devam edilmekteyiz. Bunun önüne geçmek için bu haklı mücadelemizde, bizim yanımızda olup mağduriyetimizi ve sorunlarımızı dile getirip sesimiz olmanızı istiyoruz. Bu duruma karşı duyarsız kalmayacağınızı temenni ediyoruz. (HABER MERKEZİ)