Afyon’da TMO önünde buğday alım krizi: 3 gündür bekliyorlar

Afyon'un Çobanlar ilçesinde TMO hububat alım noktasında 3 gündür alım yapılmadığını belirten çiftçiler, geceyi de burada geçirdi; “Sabaha kadar sinekler bizi yedi bitirdi. Tiksindiriyorlar bizi.”

Google Haberlere Abone ol

Nail Azbay

AFYON - Afyon'un Çobanlar İlçesi’nde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Hububat Alım Merkezi önünde buğdayını teslim etmek isteyen çiftçiler metrelerce uzayan kuyruklar oluşturdu. Randevu almalarına rağmen, “yağmur yağdı” gerekçesiyle getirdikleri buğdayları teslim edemeyen çiftçiler, geceyi TMO’nun önünde geçirdi. 3 gündür bu krizin sürdüğünü belirten çiftçiler, tuvaletlerini yapacak yer bile olmadığını, sabaha kadar sineklerden uyuyamadıklarını, tarlalarında ürünlerinin kaldığını ifade ederek yetkileri çözüm bulmaya davet etti.

TARLADA SALATALIĞIM KALDI

Kocaöz Beldesi’nde yaşayan çiftçi Ali Yıldırım tarlasında yetiştirdiği salatalıkları burada beklediği için kaldıramadığını ve mağdur olduğunu söyledi. Yıldırım “2 gündür yağmur yağdı diye alım yapılmıyor. Burada 4 gündür bekleyenler var. Nerede ofis müdürü? Neden almıyorlar bizim ürünümüzü? 'Adam yok, kamyon yok' diyorlar. Biz size kamyon da adam da buluruz. Belediye başkanlarını arıyorum, bana 'Neden Facebook’ta bunu paylaştın' diyor. Paylaşmayım mı? Benim işim var. Salatalık ektim onu kaldıracağım. Sözleşmem var benim. Burayı mı bekleyip duracağım” sözleriyle tepki gösterdi.

3 GÜNLÜK KUYRUK OLUŞTU

Yıldırım, getirdiği tüm ürünlerin aynı gün alınmadığını söyleyerek, şöyle konuştu: “Ne yapacağım burada ben. İki gündür burada yatanlar var. Tuvalet yok. Su yok. Herkes araziyi kullanıyor. Ofis '150 ton alırım' diyor. Burada 450 ton ürün var. Ne yapacağız 3 gün daha mı bekleyeceğiz burada? Şu anda burada 3 günlük sıra var. Ziraat Odası seçimlerde kapı kapı geziyor, şimdi aradım adam yatıyormuş. Yetkilileri arıyoruz, 'Ofisi getirdik' diyorlar. Ofisi getirsen ne olacak? Burada günlerce bekliyoruz.”

SABAHA KADAR SİNEKLER BİZİ YEDİ

İsmini vermek istemeyen bir başka çiftçi ise, “Dün saat 5’te geldim. Hala buradayız. Sıkıntılı. Bizim bir tek bu iş olsa güzel ama biçer döver işleri var, balya işleri var. Burada bir düzenleme şart. Alım hızlanmalı. 'Yağmur yağdı' diyorlar ama yağmur yağmadan da böyleydi. Bir ay burada vardiya sistemi hazırlanmalı. Burada gece boyu kaldık. Sabaha kadar sinekler bizi yedi. Yapacak bir şey yok. Ürünümüzü bir yıl bekledik. Ama bizi tiksindiriyorlar artık. Burada bir düzenleme olursa memnun olacağız” dedi.

ÇİFTÇİ KEPAZELİK ÇEKİYOR

İsmini vermek istemeyen başka bir çiftçi ise, yaşadıkları durumu ‘kepazelik’ olarak değerlendirdi. Randevu günlerinde ofis önüne gelmelerine rağmen beklediklerini, kendilerine en ufak bir bilgilendirme yapıldığını söyleyen çiftçiler randevu sisteminin sağlıklı çalışmadığını söyledi. (DUVAR)