Afyon Belediyesi'nden işçilere sürgün: Erkekler otoparka, kadınlar park bahçelere…

Yüksek Hakem Kurulu Afyonkarahisar Belediyesi’nde çalışan işçilerin maaşlarına yüzde 80 zam yapılmasına karar verdi. Kararı beğenmeyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Zeybek, 22 işçiyi sürgün etti.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek
Google Haberlere Abone ol

Nail Azbay

AFYONKARAHİSAR- Belediye-İş Sendikası ile Afyonkarahisar Belediyesi Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşamadı. Belediye işçisine ilk altı ay için 12.700 TL, ikinci altı ay için 13.400 TL + 112 günlük ikramiye ödemeyi teklif etti. Sendika bu teklifi reddetti.

Olay daha sonra arabulucuya intikal etti. Belediye bu görüşmelerde teklif ettiği ücreti yüzde 5 daha düşürünce masa dağıldı. Sendika daha sonra grev oylamasına gitti. Ancak bu oylamada "greve hayır" sonucu çıktı ve anlaşmazlık son olarak Yüksek Hakem Kurulu’na taşındı.

YÜKSEK HAKEM KURULU YÜZDE 80 ARTIŞI UYGUN GÖRDÜ

Yüksek Hakem Kurulu işçinin yüzünü güldürecek bir karar vererek belediyenin teklifinden yüzde 80 daha fazla artışı uygun gördü. Bu karara göre işçiler ilk 6 ay için 21 bin 750 TL, ikinci 6 ay için ise 25 bin 12 TL maaş alacak.

BAŞKAN KARARA SİNİRLENDİ

Bu karara sinirlenen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, grev oylamasına katılan 22 işçinin görev yerini değiştirdi. Erkekler otoparklara, kadınlar ise park bahçelerde görevlendirildi.

Yücel Şahin

ERKEKLER OTOPARKA, KADINLAR PARK BAHÇELERE SÜRÜLDÜ

Konuyla ilgili konuşan Belediye İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Yücel Şahin, “İşveren Yüksek Hakem Kurulu’ndan gelen rakamı yüksek bulmuş olacak ki üyelerimizden grev oylamasına katılan 22 arkadaşımızı cezalandırmak amacı ile işyerlerini değiştirmiştir. Büroda çalışan bayan üyelerimizi park bahçeler müdürlüğüne, büroda çalışan erkek üyelerimizi açık otoparklara, fen işlerine bağlı birimlere görevlendirmiştir” diye konuştu.

'HAKLARINI ARADIKLARI İÇİN CEZALANDIRILMALARI YANLIŞTIR'

Şahin, işçilerin haklarını aradığı için cezalandırıldığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Üyelerimiz demokratik ve yasal haklarını kullanmışlardır. Bundan dolayı da cezalandırılmaları yanlıştır. Üstelik servisleri değiştirilen üyelerimiz servislerinde hem verimli ve başarılı bir şekilde çalışmaktaydılar.”

'CUMHURBAŞKANI KABUL EDİYOR, BAŞKAN ZEYBEK BU RAKAMI ÇOK BULUYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu teklifi kabul ettiğini söyleyen Şahin, "Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkan aylık rakamda Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk-İş ile anlaştığı kamu çerçeve protokolündeki en düşük rakamdır. Sayın Cumhurbaşkanımız kamu da çalışan işçiler en düşük bunu alacak diye Türk-İş ile anlaşma yaparken sayın belediye başkanımız bu rakamı çok bulmaktadır. Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e bu yanlış uygulamayı durdurmasını ve üyelerimizin eski işyerlerine döndürülmesini talep ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” dedi.

İYİ PARTİLİ MISIRLIOĞLU: İŞÇİYE ZULMEDİLİYOR

Konuyla ilgili konuşan İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu ise belediyenin çalışanlara zulmettiğini söyleyerek, "Afyonkarahisar Belediyesi, siyasi iktidarın gücüne dayanarak çalışanlarına zulmediyor. Hakkı olan zammı vermediği çalışana hakkını aradığı için ceza veriyor. Bu sindirme politikasına boyun eğmeyen işçiler yasal yollarla haklarını ararken, Afyonkarahisar Belediyesi ahlaki ve etik kuralların dışına çıkarak işçilere mobbing uyguluyor" diye konuştu.