AFP'de 'seçim' değerlendirmesi: Kremlin neden Erdoğan’ın kazanmasına ihtiyaç duyuyor?

"Kremlin neden Erdoğan'ın kazanmasına ihtiyaç duyuyor?” başlıklı analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya için 'öngörülebilir bir ortak' olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız haber ajansı Agence France Press (AFP), sayılı günler kalan 28 Mayıs seçimine ilişkin bir analiz yayınladı. “Ukrayna, Suriye, NATO: Kremlin neden Erdoğan'ın kazanmasına ihtiyaç duyuyor?” başlıklı analizde, “Seçimin kazananı, Rusya'nın Ukrayna'daki geniş çaplı askeri harekatı, Suriye'deki savaş ve Kremlin'in NATO ile açmazı gibi Moskova için önemli alanlarda nüfuz sahip olacak” denildi.

'KREMLİN İÇİN ERDOĞAN, PUTİN'LE İŞBİRİRLİĞİ YAPAN BİR KİŞİ'

“Pazar günü Türkler tarihi cumhurbaşkanı seçiminde oy verecek ve uzmanlara göre Kremlin’de uzun süredir ülkeyi yöneten Erdoğan’ın kazanmasını umut ediyor” yorumuna yer verilen analizde, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rusya’ya yönelttiği ‘seçime müdahale’ suçlamaları hatırlatıldı: “Kremlin için Erdoğan, son 20 yıldır Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın işbirliği kuran ve bilinen bir kişi. Kemal Kılıçdaroğlu ise Moskova’yı seçimlere müdahale etmekle suçluyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CNN’e verdiği söyleşiye de değinen AFP, Erdoğan’ın açıklamalarına işaret etti. Geçtiğimiz hafta CNN’e konuşan Erdoğan, “Rusya ve Türkiye'nin mümkün olan her alanda birbirine ihtiyacı var" demişti.

'BİRBİRLERİNE İNANILMAZ DERECEDE BENZİYORLAR'

Moskova-Ankara ilişkilerini yorumlayan bağımsız siyasi analist Arkady Dubnov, “Siyasi zihniyetleri, tarzları ve dış dünyayla ilişkileri açısından birbirlerine inanılmaz derecede benziyorlar. Her ikisi de, Batı'nın liberal değerlerini içtenlikle küçümsüyor" ifadelerini kullandı.

'ÇIKARLARI ÇELİŞİYOR AMA İLERLİYORLAR'

Kremlin'e yakın bir dış politika uzmanı olan Fyodor Lukyanov ise "Çıkarlarında pek çok çelişki var. Fakat iki lider arasındaki şahsi ve uzun süren ilişki çok yardımcı oluyor. Birçok farklı konuda ilerleme yolu buluyorlar” dedi.

'RUSYA RAHAT BİR NEFES ALMIŞ OLMALI'

İsmi paylaşılmayan Batılı bir diplomat da, “Çıkarları örtüştüğünde birlikte çalışıyorlar. Erdoğan ile Putin arasında bir 'kardeşlik' yok, bu tamamen ticari bir ilişki" diye ekledi. Söz konusu isim, "İlk turun ardından Rusya rahat bir nefes almış olmalı” söyleriyle devam etti.

'ERDOĞAN, ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR ORTAK'

 “Analistler, Batı'ya sempati duyan Kılıçdaroğlu'nun zaferinin mevcut ilişkiyi tehdit edebileceği görüşünde” değerlendirmesinin yer aldığı analizde, Türkiye ile Rusya ilişkileri açısından Erdoğan'ın 'öngörülebilir bir ortak' olduğu belirtildi. (DIŞ HABERLER)