Afganistan'daki okul saldırısında ölü sayısı 68'e yükseldi: 'Ölenlerin çoğu çocuk'

Kabil, bir Şii mahallesindeki okulun çıkışında düzenlenen saldırılarda ölenlerin yasını tutuyor. Ölenlerin çoğunluğunun kız öğrenciler olduğu, bazılarının kimliklerinin tespit edilemediği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'ın başkenti Kabil'in batısında, nüfusunun çoğunluğu Şii olan Deşti Berçi semtinde cumartesi akşamı bir lisenin kapısında düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 68'e yükseldi. Yetkililer, ölenlerin büyük çoğunluğunun kız öğrenciler olduğunu açıkladı. Saldırıda yine çoğunluğu kız öğrenciler olmak üzere 165'den fazla kişi de yaralanırken, bazı ailelerin çocuklarına hâlâ ulaşamadığı belirtiliyor.

Öğrencilerden bir kısmı bugün düzenlenen düzenlenen cenaze törenlerinde toprağa verildi; bazı aileler ise kimlik tespiti için morga çağrıldı. Reuters'a konuşan sağlık kaynakları, patlamanın şiddeti nedeniyle bazı çocukların kimliklerinin tespit edilemediğini söyledi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre saldırılar, Seyid el Şüheda lisesinin kapısında, öğrencilerin dağıldığı anlarda düzenlendi. İlk saldırı bomba yüklü araçla okulun önünde düzenlenirken, öğrencilerin panikle dışarıya kaçtığı anda iki bomba daha infilak etti. Özellikle ilk patlamanın çok şiddetli olduğu ve bu sırada aracın yakınında olan çocukların bazılarının henüz bulunamadığı belirtildi. Saldırının ertesi gününde (bugün) siviller ve polisler sokağa saçılmış kitapları ve okul çantalarını toplarken görüntülendi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ABD'nin asker çekmeye başladığı bir dönemde kız öğrencileri hedef alan saldırılardan hemen sonra Taliban'ı sorumlu tutmuş ancak Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid iddiaları reddederek saldırıyı kınamıştı. Yabancı uzmanlar ise Afganistan'da IŞİD'in son yıllarda Şiileri hedef aldığına dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırının ardından yaptığı açıklamada ölenlerin yakınlarının yanı sıra Afganistan hükümeti ve halkına başsağlığı diledi. Saldırıya bir kınama da, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'ten geldi. Papa Francis, Vatikan'daki pazar ayininde saldırıyı kınayıp 'insanlık dışı bir eylem' olarak niteledi. (DIŞ HABERLER)

"China calls on foreign troops in Afghanistan to take into full account the security of people in the country and the region, pull out in a responsible manner and avoid inflicting more turmoil and suffering on the Afghan people," he said.

Condemning the killing of civilians, India's foreign ministry said the death of more than 50 young girls made this an attack on the future of Afghanistan.

"The perpetrators clearly seek to destroy the painstaking and hard-won achievements that the Afghans have put in place over the last two decades," a statement said. (Reporting by Kabul bureau; Editing by Raju Gopalakrishnan, Raissa Kasolowsky and Giles Elgood)