Afganistan'da yoksulluk: 'Anneler bebeklerini satmak zorunda kalıyor'

Çocukları Kurtarın (Save The Children) örgütü: Yoksulluğun derinleştiği Afganistan'da, aileler hayatta kalmak için zorlu tercihlerde bulunuyor. Çocuklarını satan anneler var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Siyasi karmaşa ve kuraklık nedeniyle yoksulluğun derinleştiği Afganistan'da bazı ailelerin çocuklarından 'vazgeçmek' zorunda kalmaya başladığı belirtildi. Çocukları Kurtarın (Save The Children) örgütünün internet sitesinde yapılan açıklamada iki ailenin yürek burkan hikâyelerine yer verildi.

'İKİSİNE BİRDEN BAKAMAZDIK'

İsmi güvenlik gerekçesiyle 'Bibi' olarak verilen 40 yaşındaki bir anne, bu yılın başında doğurduğu ikiz bebeklerinden birini çocukları olmayan bir çifte 'satmak' zorunda kaldıklarını anlattı. Bibi, sekiz çocukları olduğunu ve geçinemediklerini söyleyerek, "Hiçbir şeyimiz yok. İkisine birden bakamazdık. Onları ayırmak zorunda kalmış olmaktan dolayı çok acı çekiyorum. Çok zor bir karardı, tahmin edemezsiniz. Bebeği yoksulluk nedeniyle vermek özellikle zordu" dedi.

'O PARAYLA ALTI AYLIK YEMEK ALABİLİRİM'

Bibi, bebeğini başta herhangi bir ödeme talep etmeksizin vermeyi düşündüğünü ama sonra az miktarda bir para almayı kabul ettiğini anlattı: "Süt, yiyecek veya ilaç alamıyordum. O parayla altı aylık yemek alabilirim."

Bibi'nin eşi Muhammed de, yedi ay önce kuraklık nedeniyle çiftliklerini terk ettiklerini, haftada sadece iki günlük iş bulabildiğini, 12 yaşındaki oğullarının bile çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Muhammed, "Yardıma ihtiyacımız var, açız ve yoksuluz. Afganistan'da hiç iş imkânı yok" dedi.

'HASTA ÇOCUĞUMU SATMAM İÇİN BASKI YAPIYORLAR'

Yine ikiz bebek annesi olan Fatima ise eşinden ayrıldığını, ailesinin de yemek bulmakta zorlandıkları gerekçesiyle çocuklarından birinden vazgeçmesi için kendisine baskı yaptığını söyledi. 18 aylık ikizleri Ara ve Milad'ın ikisinin de zayıf ve hasta olduğunu, özellikle Ara'nın beslenme yetersizliği çektiğini anlatan Fatima, "Kızım ve oğlum dün gece sabaha kadar aç oldukları için ağladı. Evimde hiçbir şey yok. Yemek yok, un yok, hiçbir şeyimiz yok. Eşim bize para göndermiyor, [Ara için] 'Bırakın ölsün' diyor. Herkes bana 'Onu satın alacağız' diyor ama ben ondan vazgeçmedim" dedi.

'ÜLKE NÜFUSUNUN YÜZDE 97'Sİ AÇLIK SINIRINDA'

Save the Children örgütünün açıklamasında, Afganistan'daki akut açlık krizinin Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği ağustos ayından bu yana kontrolden çıktığı, ekinleri kullanılamaz hale getiren uzun süreli kuraklık nedeniyle milyonlarca kişinin 'açlık sınırının eşiğine' sürüklendiği belirtildi. Açıklamada, Afganistan'da nüfusun yüzde 97'den fazlasının önümüzdeki yılın ortalarında açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalacağı aktarıldı; "Ülke tarihteki en kötü gıda krizini yaşıyor. Giderek daha fazla insan çaresizce, hayatlarını değiştiren tercihlerde bulunmak zorunda kalıyor" denildi. (DIŞ HABERLER)