Afganistan'da yetersiz beslenme nedeniyle 1 milyon çocuk ölebilir

BM yetkilileri, Afganistan'da iki gün süren ziyaretlerinin ardından açıklama yaptı. 3,2 milyon çocuğun yetersiz beslendiği ve önlem alınmazsa 1 milyon çocuğun ölebileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yıllardır çatışmaların devam ettiği ve Ağustos ayında Taliban örgütünün yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da yaklaşık 14 milyon kişi suya, gıdaya, temel sağlık malzemelerine erişemiyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Afganistan'da 5 yaşın altındaki çocukların yarısının akut yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği, yıl sonuna kadar bu yaş grubundaki yaklaşık 3,2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeden doğacak çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabileceği, gerekli önlem ve tedavileri sağlanmaması halinde bu çocukların en az 1 milyonunun ölebileceğini belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Afganistan Temsilcisi Herve Ludovic De Lys ve Dünya Gıda Programı (WFP) Afganistan Temsilcisi Mary Ellen McGroarty, iki günlük ziyaretin ardından ülkedeki son durum hakkında bilgi verdi.

İki yetkili, Afganistan çapında kötü ve yetersiz beslenme, güvenli gıdaya ulaşım sorunlarının giderek arttığını, suya, gıdaya ve temel sağlık hizmetlerine erişimi olmayan Afgan çocuklar ve ailelerinin üzerine yıllardır süren çatışmaların ve mevcut ekonomik krizin yükününün bindiğini belirttiler.

De Lys ve McGroarty, 18 aylık kızını emziremeyen bir anneyle konuştuklarını, akut yetersiz beslenme nedeniyle Herat hastanesinde tedavi edilen kızı için, "Evde yemeğimiz yok. Yiyecek almak için her şeyimizi satıyoruz. Hiçbir şey yemiyorum. Zayıfım ve çocuğuma süt veremiyorum” dediğini aktardılar.

UNICEF Temsilcisi De Lys, "Daha fazla aile sofraya yemek koymakta zorlandıkça, annelerin ve çocuklarının beslenme sağlığı her geçen gün daha da kötüleşiyor. Çocukları giderek hastalanıyor aileler onlara ihtiyaç duydukları tedaviyi sağlayamıyor. Hızla yayılan kızamık salgını ve akut sulu ishal hastalıkları çocukların durumunu daha da zorlaştırıyor” diye konuştu.

Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre, Afganistan’daki hanelerin yüzde 95'i yeterince yiyeceğe ulaşamıyor. Yetişkinler, çocuklarının besleyebilmek için daha az yiyor, öğünleri atlamak zorunda kalıyor. Dünya Gıda Programı Temsilcisi McGroarty, “Şimdi müdahale etmezsek ülkedeki yetersiz beslenme sorunu daha da ağırlaşacak. Uluslararası toplum haftalar önce taahhüt ettikleri fonları sağlamalı” dedi.

Birleşmiş Milletler kuruluşları UNICEF ve WFP aracılığıyla Afganistan’da hizmet veren 168 mobil sağlık ve beslenme ekibine ek olarak yüz mobil aracın daha ülkeye gönderileceği ifade edildi.