Afganistan'da Taliban'a çağrı: Okulları kız çocuklara açın

Afganistan'da pek çok aile Taliban'ın kız çocuklara yönelik eğitim yasaklarına tepki gösterdi. Aileler, okulların 6'ncı sınıftan itibaren de kız çocuklara açık olması gerektiğini kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban'ın 20 yılın ardından Ağustos 2021'de ülke yönetimini yeniden ele geçirdiği Afganistan'da aileler, kız çocukların 6'ncı sınıftan sonra eğitim almasını yasaklayan Taliban geçici hükümetine tepki gösterdi. Taliban geçici hükümetine çağrıda bulunan aileler, Taliban'ın okulları kız çocuklara açmasını talep etti.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması öncesi Afganistan'ın TOLO News haber sitesine konuşan pek çok ebeveyn, kız çocukların 6'ncı sınıftan itibaren eğitim almasına getirilen yasağın kaldırılmasını, okulların kapılarını kız çocuklara tekrar açmasını istedi. 

'KIZ ÇOCUKLAR İÇİN BİR KARAR VERİLMELİ'

Başkent Kabil'den Abdul Jalil isimli bir kişi, "Okuldan mahrum kalan ve şu anda evde olan dört torunum var. Onlar için bir karar verilmeli ve okula gitmeliler" dedi. Kabil'de yaşayan Raziq de "İki kız çocuğum var. Biri 8'inci, diğer 10'uncu sınıfta" diyerek Taliban'dan çocuklarının okula gitmesine izin vermesini talep etti. 

Eğitim çağındaki Zeynep de Taliban'a seslenerek, "Eğitimimize devam edebilmemiz için okulların kapılarının bize yeniden açılması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

'KIZ ÇOCUKLARI EĞİTMEK YAPABİLECEĞİNİZ EN İYİ ŞEY'

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West de Twitter hesabından bir açıklama yaparak ülkedeki eğitimin durumunu ABD'nin Afganistan Kadın ve İnsan Hakları Özel Temsilcisi ile görüştüğünü duyurdu. West, "Tekrar tekrar söylediğimiz gibi; kız çocukları eğitmek, hayatları geliştirmek için bir ülkede yapabileceğiniz en iyi şey" dedi.

TALİBAN, HÜKÜMET YETKİLİLERİNİN AİLE ÜYELERİNİ ATAMASINI YASAKLADI

Öte yandan, Taliban lideri, hükümet yetkililerinin aile üyelerini kurumlara atamasını yasaklayan bir karar aldı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Hibatullah Akhundzada, bu şekilde pozisyonlara getirilmiş olan oğul ya da aile üyesi kişilerin yerine başka atamalar yapılması talimatını verdi. Akhundzada, aile üyelerinin gelecekte benzer pozisyonlara getirilmesinin de önünü kapadı. (DIŞ HABERLER)