Afgan çocuklar uçurtmaları ‘badbadeg’ diyerek uçurdu

Lider Kadın Derneği, Van’da mülteci çocuklar için uçurtma şenliği düzenledi. Afgan çocuklar kendi dillerinde uçurtmanın ‘badbadeg’ olduğunu ilk defa şenlikte öğrendi.

Uçurtma şenliğini Van'daki Lider Kadın Derneği düzenledi.
Google Haberlere Abone ol

Salih Sertkal

VAN - Van’da mültecilere yönelik faaliyet gösteren Lider Kadın Derneği, dün Yaşar Kemal Parkı’nda uçurtma şenliği düzenledi. Aralarında Afganistan, Pakistan, İran, Bangladeş gibi ülkelerden gelen yaklaşık 200 mülteci çocuk ve ebeveyni, parkta bir araya gelerek uçurtma yaptı. 

Çoğu hayatında ilk defa uçurtma gören Afgan çocuklar, şenlik sırasında kendi dillerinde uçurtmanın ‘badbadeg’ olduğunu ebeveynlerinden öğrenince hem şaşkınlık hem de sevinç yaşadı. 

‘İLK DEFA UÇURTMA GÖRDÜK’

Eğitmenler aracılığıyla uçurtmalarını yapan çocuklar, uçurtmaları gökyüzüne yükseldikçe büyük mutluluk yaşadı. Annesinin yardımıyla uçurtmasını uçuran beş yaşında Kevser, elindekinin ne olduğunun farkında değil. İlk defa gördüğü uçurtmayı incelerken 12 yaşındaki abisi Ebufazıl “Ben ve kardeşlerim ilk defa bir uçurtma görüyoruz. Afganistan’da ‘neden yok’ diye annemize sorduk. Annem eskiden olduğunu hatta isminin de ‘badbadeg’ olduğunu söyledi. Biz de ilk defa ‘badbadeg’ görmüş olduk. Ne olduğunu, nasıl uçtuğunu hiç bilmiyorduk. Ben ve kardeşlerim çok mutluyuz” diye anlattı.

Kevser ve Ebuhafız’ın annesi, uçurtmanın Afganistan’da Taliban tarafından yasaklandığını anlattı: “Badbadeg’in anlamı ‘rüzgarın uçurduğu cisim’ demek. Ben 37 yaşımdayım. Afganistan’ın en zengin şehri Kandehar’da yaşıyorduk. Taliban olmadan önce çocukken ben de ‘badbadeg’ görmüştüm. Biz de uçuruyorduk. Sonra Taliban’ın ‘badbadeg’i yasakladığı duyumu yayıldı ve artık kimse uçurmadı. O günden sonra belki hiçbir Afgan çocuk ‘badbadeg’ göremedi. Benim çocukken gördüğüm ‘badbadeg’i çocuklarım ancak başka bir ülkede görmüş oldu.”

Çocuklar, eğitmenler ve ebeveynleri ile birlikte yaptıkları uçurtmaları uçurdu.

‘UÇURTMA YÜKSELDİKÇE DAHA DA MUTLU OLDUM’

8 yaşlarındaki Zeynep ve Azra da uçurtma uçurma heyecanı yaşayan çocuklardan ikisi… Zeynep’in ailesi dört yıl önce Afganistan’dan gelmiş. Üç kardeşi daha var. O da parktaki çocukların büyük bir çoğunluğu gibi uçurtmayla ilk defa tanışanlardan… Zeynep, duygusunu “İlk defa gördüm. Bizim ülkemizde yok, keşke olsaydı. Yapılışı çok basitti. İki çıta ve bir poşetle bir oyuncak yapabileceğimi bilseydim, bu heyecanı daha önce de yaşardım” diye anlattı.

Yaptığı uçurtmaya güneş simgesi yerleştiren Azra da heyecanını şöyle ifade etti: “Uçurtma uçarken ben de uçtuğumu sandım. Havalanıp beni de götürür diye bir an korktum. Ama sonra anladım ki, çocukları götürmüyormuş ve daha çok havalandırmaya başladım. O havalandıkça ben daha da mutlu oldum. Ülkeme döndüğüm zaman yanımda götürmek istiyorum.”

Şenlik kapsamında yüz boyama etkinliği ve pandomim gösterisi de yapıldı.