Af Örgütü: Feminist Gece Yürüyüşü, polis şiddeti olmadan yapılmalı

Uluslararası Af Örgütü'nün 21'inci Feminist Gece Yürüyüşü'ne ilişkin açıklamasında, "Yürüyüş, polis şiddeti olmadan yapılabilmeli" ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Sendika.org Arşivi / csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde İstanbul’da düzenlenecek 21'inci Feminist Gece Yürüyüşü'ne ilişkin bir açıklama yayınladı. Yürüyüşün yasaklanmaması gerektiğini belirten Af Örgütü, katılımcıların tacize ve polis saldırısına maruz bırakılmaması için çağrıda bulundu. 

'YETKİLİLER, YÜRÜYENLERİ KORUMALI'

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kıdemli Araştırma Danışmanı Esther Major konu hakkındaki açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: "Son yedi yıldır İstanbul’daki Feminist Gece Yürüyüşü yasaklanıyor ve Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya gelmek isteyen barışçıl protestoculara plastik mermiler, biber gazı, polis copları, hukuka aykırı gözaltı ve yargılamalarla karşılık veriliyor. Bu akşamki yürüyüş, geçen yıllara gölge düşüren yasaklama kararı, darp veya diğer türde polis şiddeti olmadan yapılabilmeli. Türkiye yetkilileri yürüyüşü kısıtlamak yerine yürüyenlere izin vermeli, onları korumalı ve Türkiye’deki çeşitli ayrımcılık ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet türlerine son verecek adımlar atmalıdır."

'MEŞRU TALEPLER KARŞILANMALI'

“Barışçıl protestocuların dile getirdiği, insan haklarının korunmasına yönelik çağrılar, felaket boyutundaki depremlerden kaynaklanan insani kriz bağlamı göz önüne alındığında bilhassa önemli ve acildir” diyen Major sözlerini şöyle sonlandırdı: “Uluslararası Af Örgütü İstanbul ve Ankara’da Feminist Gece Yürüyüşlerine katılacak. Yetkilileri, bu akşam toplanacak olan binlerce kişinin yürüyüş esnasında korunmasını ve kadın hakları alanında acil ihtiyaç duyulan adımların atılması yönündeki meşru taleplerinin karşılanmasını sağlamaya çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)