Adliye önlerinde 'deprem' nöbeti: Tüm sorumlular yargılanmalı

Maraş merkezli depremlerde yaşanan ölümlerde sorumluluğu bulunan tüm kişilerin yargılanması talebiyle birçok kentte adliye binası önünde açıklama yapılarak, adalet talebiyle nöbet tutuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yaşanan ölümlerde sorumluluğu bulunanların yargılanması talebiyle bugün Adalet Peşinde Aileleri Platformu öncülüğünde birçok kentte açıklama yapıldı. Eylemlerin adresi adliye sarayları oldu. Talep ise, yaşanan ölümler ve yıkılan binalarda sorumluluğu bulunan tüm kişilerin ortaya çıkarılarak, yargılanması oldu.  

MARAŞ

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, depremin merkez üssü olan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Maraş'ta, adliye önünde açıklama yapıldı. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ile ve Maraş Barosu avukatları açıklamaya katıldı. “Afet değil katliam adalet istiyoruz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, depremde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı. 

Maraş Baro Başkanı Muhammed Burak Gül, depremde yıkılan binaların sorumluları ile ilgili başlatılan yargılamalara değinerek, “11 ay geçmesine rağmen neden hiçbir kamu kurum ve kuruluşu için verilen bir soruşturma izni yok?” diye sordu. Açıklamanın ardından aileler ve avukatlar adliye binası önünde oturma eylemi yaptı. 

ADIYAMAN

Adıyaman Barosu üyesi avukatlar, adliye önünde “adalet” talebiyle nöbet tuttu. Nöbete dair, “6 Şubat Depreminde birçok insanımızın yaşam hakkının elinden alındığı ve hala sağlanamayan adaletin tecelli etmesi için; adalet nöbetindeyiz” mesajı paylaşıldı. 

VAN

Van Barosu, 6 Şubat depreminde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan ailelere destek amacıyla basın açıklaması yapıldı. Adliye binası önünde yapılan açıklamaya baro üyesi çok sayıda avukat katıldı. Basın metnini okuyan Avukat Sipan Gökhan, depremde ihmali olan kişilerin yargılanmalarında “cezasızlık” politikasının işlememesi için mücadele edeceklerini, sorumluların adalet karşısında hesap vermesi gerektiğini ifade etti. 

Depremden hemen sonra toplumun öfkesini azaltmak için bazı binaların müteahhitleri, fenni mesulleri, yapı denetim sorumluları ve mühendislerinin tutuklandığını hatırlatan Gökhan, “Ancak mevzuatın emrettiği gibi bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil, ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Yapı denetim sorumlularından belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar sorumluların her bir bina için ayrı ayrı tespiti ve yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir. Yasalar herkese eşit bir şekilde uygulandığı takdirde fonksiyonunu yerine getirir. Aksi halde şahsa göre değişen bir uygulamadan öteye gidebilmek mümkün değildir.  Sorumluluğu bulunan herkesin ivedilikle tespiti akabinde adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulmaları esas talebimizdir” dedi.  

ANKARA

Adalet Peşinde Aileleri Platformu, Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Afet değil katliam, adalet istiyoruz” yazılı pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada sık sık “Katillerden hesabı halk soracak” ve “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı. 

Platformun Ankara temsilcisi Döne Kaya, deprem döneminde yaşananlara işaret ederek, "Bu felaketin tek sebebi deprem değil. İnsan yaşamına uygun güvenli şehir inşa etmeyenlerdir” dedi. Kaya, yaşananlardan sorumluluğu bulunan herkesin yargılanmasını istedi. Kaya, “Depremden hemen sonra toplumun öfkesini azaltmak için bazı binaların müteahhitleri tutuklandı. Sorumlu olan müteahhitlerin tutuklanması yasa gereğidir. Ancak mevzuatın emrettiği gibi, bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar; sorumluların her bina için ayrı ayrı tespit edilmesi ve yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir” çağrısı yaptı. 

Kaya, şunları söyledi: "Depremin üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen bu seferde bilirkişi raporlarını bekliyoruz. Halen bilirkişiye gönderilmeyen dosyaların gönderilmesini bekliyoruz. Adliyede savcılar yoktu, savcıları bekledik. Evraklar kayboldu, onların bulunmasını bekledik. Canlarımızı yitirdik, şüpheliler aramızda gezerken acımızın hesabını sormayı bekledik. Depremin üzerinden 11 ay geçti ve biz hala adaletin oluşacağına dair emare bekliyoruz. Bu ölümlerde sorumluluğu bulunan herkesin adalet önünde hesap vermesi için buradayız."

ADANA 

Adana Adliyesi önünde açıklama yapılarak, "adalet" talebiyle nöbet tutuldu. Depremde yakınlarını kaybeden aileler ile avukatlar eyleme katıldı. Av. Mehtap Akyüz Özcan, yapı denetim sorumlularından kamu görevlilerine kadar tüm sorumluların yargılanması gerektiğini vurguladı. Özcan, "Enkazlarda detaylı ve yeterli delil neden toplanmadı? Enkazlar daha depremin üzerinden 1 ay geçmeden temelleriyle beraber neden kaldırıldı? Bilirkişi raporları neden hala sonuçlanmadı? Sonuçlanan bilirkişi raporları neden izaha muhtaç? Yaşamını yitiren insan sayısının yanı sıra, yaralanan insan sayısı, kayıp insan sayısı neden hala net bir şekilde tespit edilmedi?” sorularını sordu. 

Özcan, "İhmali bulunan kamu görevlileri için soruşturma izinlerinin çıkmasını, halen kaçak olan bazı şüphelilerin yakalanmalarını, tutuklu olanların adil bir yargısal sürece tabi tutulmasını bekledik ve hala bekliyoruz” taleplerini sıraladı.  

İZMİR 

İzmir Barosu, Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi C Blok önünde basın açıklaması yaptı. "Avukatlar soruyor 50.000 bin kişi neden öldü? Depremde yaşamını yitirenler için Adalet Nöbetindeyiz" pankartı açılan açıklamada "Yastayız, adalette ısrarlıyız", "Maktuller yeraltında katiller nerede" dövizleri taşındı. Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Öztürk, yargılamaların hukuksuzluklarla başladığını söyledi. Yüzyüzelik ilkesi dahil birçok ihlal olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Depremde yaşamını yitirenlere otopsi bile yapılmadı. Eğer yapılmış olsaydı gerçek sorumlular ortaya çıkacaktı. Devletin ulaşması gereken yerlerde devletin olmadığını, insanların soğuktan donarak öldüğünü gördük" diye konuştu.

Ardından konuşan Aileler Adaleti Arıyor Platformu'ndan Avukat Gökeren Şahin ise, depremde yıkıma sebep olanların tam anlamıyla yargılamaya dahi tabii tutulmadığını kaydetti. Deprem sonrasında yaşanan sorunları dile getiren Şahin, "Daha kayıplarımızı bulamamışken enkazları kaldırmaya geldiler, gerekli numunelerin alınması için enkazların başında bekledik. Bilirkişi raporlarını bekledik. Adliyede savcılar yoktu, savcıları bekledik. Evraklar kayboldu, bulunmasını bekledik. Yitirdiğimiz canlarımıza sebep olan şüpheliler aramızda gezerken acımızın hesabını sormayı bekledik. Dosyalarda tutuklu dahi yoktu, tutuklanmalarını bekledik" diye belirtti.
 
Depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen hala adalet beklediklerini anımsatan Şahin, ihmali bulunan kamu kurum ve kuruluşları için soruşturma izinlerinin dahi verilmediğini dile getirdi. Mücadelelerinin bitmediğini vurgulayan Şahin, "Adalet enkaz altında kalmasın diye mücadele ediyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)