‘Adıyaman’da yüzlerce binanın molozu numune alınmadan çöplüğe döküldü’

Adıyaman'da hafriyat kamyonları molozları Atatürk Barajı yakınındaki çöplüğe döküyor. Özel bir firmanın şantiye yetkilisi, "Yüzlerce binanın molozu numune alınmadan buraya rastgele döküldü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ADIYAMAN- Maraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Hafriyat kamyonları kentteki molozları uzmanların asbest konusundaki uyarılarına rağmen önlem almadan Organize Sanayi Bölgesi'nin karşısındaki araziye ve Atatürk Barajı’na 1500 metre mesafedeki çöp alanına döküyor. Diyarbakır’dan 30 aracıyla birlikte gelerek kentteki arama kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerine katılan özel bir firmanın şantiye yetkilisi, "Ayrıştırma yapmıyoruz, direkt enkazı döküyoruz. Kimse enkazlardan numune almanın peşinde değil. Kamyonlar boşaltıp çıkıyor" dedi.

‘MAKİNE DOKUNDUĞU ZAMAN SANKİ DİCLE NEHRİ’NİN KENARINDAN KUM YÜKLÜYOR’

Depremin ilk haftasında arama kurtarma çalışmalarında yer aldıklarını belirten yetkili, "Birkaç tane bina gördüm makine dokunduğu zaman sanki Dicle Nehri’nin kenarından kum yüklüyor. Beton yok içinde, ufacık bir beton yok. Berbat bir şey, anlatmakla görmek bir değil. Demiri tam kullansan o bina yıkılır mı?" diye sordu.

‘EVDEKİ HIRSIZ OLMAZSA DIŞARIDAKİ GELİP HIRSIZLIK YAPAMAZ’

Binaları yapan müteahhitlerin peşine düşülmesi ile ilgili, "Bana sorarsan ben ilk müteahhidi yakalamam" diyen yetkili, “Bina hangi tarihte yapılmış, o dönem belediye başkanı kimmiş, yapı denetimin başında kim varmış, ben onları alırım. Hak olarak odur. Evdeki hırsız olmazsa dışarıdaki gelip hırsızlık yapamaz" diye konuştu.

‘BAŞIMIZDA PROFESYONEL KİMSE YOKTU’

Firma olarak yardım amaçlı geldiklerini belirten yetkili, enkaz kaldırma işlemlerinden de herhangi bir ücret almadıklarını belirtti. Adıyaman’da binaların yüzde 90’ında hasar oluştuğunu söyleyen yetkili, "Dört gün boyunca kimse yoktu burada. Belki zamanında müdahale etmiş olsalardı canlı insan daha çok çıkarılırdı. Buraya gelince rastgele, yıkık bina nerede varsa indirdik makineyi kurtarmaya başladık, başımızda profesyonel kimse yoktu" ifadelerini kullandı.

‘BURADA BİR İNSANLIK DRAMI YAŞANDI’

Adıyaman’da bir insanlık dramının yaşandığını belirten yetkili, "İlk gece komple aşağı inen binanın yanında iki bayan Kürtçe ağıt yakarak bina ile konuşuyordu. Kimse yoktu. Kim ne anlatırsa anlatsın ben gözümle gördüm, bire bir şahidim" diye konuştu.

‘KORKUNÇ BİR DRAM VAR: HÜKÜMET HİÇ EL ATMADI’

Arama kurtarma çalışmalarında yanlarında profesyonel birinin olmamasını eleştiren yetkili, “Enkazın başında makinecilere işi ben tarif ediyordum. Belli bir yerde insanın psikolojisi de bozuluyor. İlk günler ben görünce dayanamıyordum, ağlıyordum. Şimdi alıştık artık. Şu an sanki normal bir işim varmış gibi çalışıyorum. Vicdanen insan yine de rahat değil tabi. Korkunç bir dram var. Bu hükümet hiç el atmadı. Barzani grubu geldi adamlara elektrik bile vermediler. Benim bir operatörüm 3 gün 3 gece makinenin başından inmedi. En son ‘Abi ayaklarım ağrıyor’ dedi. Bir baktık kan dolaşımı olmadığından ötürü dizlerine kadar simsiyah olmuş. Hemen aşağı indirdim, şantiyeye geldi istirahat etti. Çocuk dayanmadı, 3 saat sonra kalktı ‘Beni sahaya çıkar abi’ dedi. Düşünebiliyor musun?” ifadelerini kullandı.

Firma yetkilisi, moloz döküldüğü sırada çıkan değerli eşyaların doğrudan yetkililere teslim edildiğini söyledi.