Adıyaman'da eğitim ve sağlık hâlâ eksik

Büyük depremin üzerinden 1 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen Adıyaman'da temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Dernek ve meslek odaları yetkilileri, son durumu anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 11 ilde yıkıma yol açan 6 Şubat depremlerinin en fazla etkilediği kentlerden biri de Adıyaman. Şehirde on binlerce hane yıkılmasına rağmen henüz depremzedelere yeterli sayıda ev teslim edilmedi.

Sivil toplum örgütleri ve meslek odaları, inşaat faaliyetlerinin sürdüğü kentte yeterli çalışmaların yapılmamasından şikayetçi.

Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynel Polat, kentteki son durumu değerlendirdi. Polat, Adıyaman'da hala yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin sürdüğünü, bunun da insanlarda deprem travmasını devam ettirdiğini söyledi. Adıyaman'da 1 haftadır yağmur yağmadığını da kaydeden Polat asbest ve toz riskine de dikkat çekti.

EĞİTİMDE AKSAMA 

Okul ve hastane yetersizliğine vurgu yapan Polat şöyle konuştu:

"Adıyaman'da ağır hasar alan eğitim binaları başka okullara taşındılar. Sabah saat 07:20'de bir okulun dersi 12:30'da bitiyor. Diğer okulda 12:30'da başlıyor 17:30-18:00'e kadar devam ediyor. Bu da çocukların aslında hem çok sabah çok erken okula gitmeleri akşam geç çıkmalarına neden oluyor. Bazı okullarda dersler 30 dakika yapılıyor. Otuz dakika niye yapılıyor? Çünkü iki lise aynı anda... Bu da çocukların günlük ve haftalık ya da aylık 500-1000 dakika eksik ders görmesine vesile oluyor."

Eğitim-sağlık alanındaki sıkıntıların giderilmediğini söyleyen Polat, deprem travmasının hala atlatılmadığına da dikkat çekti:

"Konteyner kentte kalan öğrencilerin kendi imkanlarla okula gitmeleri isteniyor. Bu noktada da biz Eğitim-Sen olarak sene başında da talep ettik aslında. Adıyaman'da ya da deprem bölgesindeki illerde bu taşımanın bu sene Milli Eğitim tarafından ücretsiz ve tüm öğrencileri kapsayacak şekilde olması noktasında bir talebimiz vardı. Şunu gördük: Gerçekten hem öğrencilerimizin hem öğretmen arkadaşlarımızın hem diğer eğitim çalışanlarının aslında bu travmayı atlatamadığı noktasında bilgiler var.

Sağlık boyutuyla ilgili, yıkılan hastanelerin yerine herhangi bir bina yapılmadı. İnsanlar sağlığa ulaşma noktasında zaman zaman sorun yaşıyorlar. Özellikle Adıyaman'da tek bir hastanenin olması şu an ayrı bir sorun zaten. Bir eğitim araştırma hastanesi var, 400 yataklı. İnsanlar bazı polikliniklerde sıra bulmakta ciddi anlamda sorun yaşıyor. 15-20 gün sonrasına sıra veriliyor."

'68 YILDA MI TESLİM EDİLECEK?'

Adıyaman Yetimler Derneği Başkanı Mehmet Tırpan da kentteki son duruma ilişkin Gazete Duvar'a açıklamalarda bulundu. Tırpan, depremde kentte 68 bin hane yıkıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Konteynerler şehre çok uzak yerlerde yapıldığı için onların çarşı, pazar, alışveriş ihtiyaçlarını temin etme noktasındaki problemleri devam ediyor. Bunun dışında hijyen, sabun, şampuan gibi ihtiyaçlarımız çok ciddi. Bizim normalde yıkılan hane sayımız 68 bin 700. Bu yıl teslim edilecek olsa bile -ki daha teslim edilmedi- bin tane teslim edecekler. Bir yılda bin tane teslim edilirse, 68 yıl gibi bir zamanımızı alır. Bütün insanların tekrar konutlara yerleştirilip konteynerden ya da çadırlardan kurtulmaları 60 yılımızı alır herhalde. Çünkü toplamda 1800 ev bu yıl teslim edilmiş olacak. Ama bizim yıkılan hane sayımız 68 bin küsür."

Yıkımlar sebebiyle havadaki toz yoğunluğunun da rahatsız edici olduğunu söyleyen Tırpan, "Barınma, beslenme, hijyen, eğitim, ulaşım, iletişim sorunlarımız devam ediyor. Yıkımlarda çok kötü bir atmosfer oluşuyor. Her taraf toz, duman, kamyonlar, kepçeler, kırıcılar. Yani uyku diye bir şey yok Adıyaman halkı için. Sürekli makineler çalıştığından böyle."

 

Etiketler adıyaman deprem