Adıyaman’da deprem: Bize makine lazım, makine, makine…

"Adıyaman sahipsiz kaldı. Başımızda bir tane devletin görevlisi yok" ifadelerini kullanan depremzedeler, şehrin büyük bölümünün depremde yok olduğunu ve acil yardım beklediklerini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Bayar - Serkan Alan

ADIYAMAN- Maraş merkezli iki büyük depremin en çok etkilediği kentlerin başında Adıyaman geliyor. Şehre girişlerin sınırlandırıldığı kentte yaklaşık 3 kilometrelik yol üzerinde neredeyse ayakta bina kalmamış durumda. Şehrin en az dört mahallesinin tamamen yıkıldığını anlatan depremzedeler şehre gelen ilk yardımların yetersiz olduğunu söyledi.

Kilometrelerce araç kuyruklarının olduğu Adıyaman’da Gürcistan, İsrail ve Cezayir’den destek ekipleriyle ilk yardım için çok sayıda insan bulunuyor. İlk yardım araçlarının yetersizliği nedeniyle 3 kilometrelik alandaki kurtarma çalışmaları bir düzineyi bulmuyor. Soğuk hava koşullarının hakim olduğu şehirde çadır kurulmazken yine sıcak yemek servisi de yetersiz durumda. Kızılay’ın birkaç mobil çay aracının dışında depremzedeler kendi imkanlarıyla ateş başında soğuktan korunmak için çayını yapıyor ve depremin 2’nci gününde enkaz altındaki yakınlarından haber bekliyor.

‘BAŞIMIZDA BİR TANE DEVLETİN GÖREVLİSİ YOK’

"Adıyaman sahipsiz kaldı" ifadelerini kullanan depremzedeler şehrin büyük bölümünün yok olduğunu söylüyor. Enkaz altındaki kardeşini iki gündür bekleyen bir kişi, "Kendi imkanlarımızla, yeğenlerimle arama kurtarma yapıyoruz. Başımızda bir tane devletin görevlisi yok" dedi.

Depremden zarar gören iller içerisinde en kötü durumda olanın Adıyaman olduğunu söyleyen Ali Ocak, kurtarma ekiplerinin gelmesini beklerken şunları aktardı: "Adıyaman'da halk çok, yardıma gelen insan da çok ama makine yok. Enkaz altında en az 2 bin, 3 bin insan var. Milletvekili ölmüş, oda başkanı ölmüş, gazeteciler ölmüş. Sadece benim ailemde 17 kişi öldü."

'BİZE MAKİNE LAZIM, MAKİNE MAKİNE MAKİNE'

Kurtarma ekiplerini 40 saattir beklediklerini ve harabeye dönen kentte çok az sayıda iş makinesinin çalıştığını anlatan Ocak, "Adıyaman'da yaşananlar televizyonda bile çıkmadı. Yapmayın, bize çalışma makinesi gönderin. Bize makine lazım makine makine makine" diye konuştu.

'HİÇBİR ŞEKİLDE GELİP DERDİMİZİ SORAN YOK'

Yıkılan evinin önünde bekleyen bir depremzede de "Adıyaman unutulmuş bir yer" dedi. Valiliğe gittiğini ama hiçbir konuda yardımcı olunmadığını anlatan depremzede, “Görevlendirilen vali söz verdi ama halen burada ne ekip ne de iş makinası var. Bize söylediği yurt dışı ve il dışından AFAD ekipleri gelecek, ama gördüğünüz gibi hareket yok. İki binada 28 ev var. Gündüz kendi imkanlarımızla 6 ceset, 1 yaralı çıkardık, çok mağdur durumdayız. Hiçbir şekilde gelip derdimizi soran yok" dedi.

Depremin ardından 3 saat içinde Adana’dan Adıyaman’a geldiğini anlatan depremzede, "Osmaniye, Pazarcık, Nurdağı’nda ekip vardı, burada ekip yok. Bütün AFAD ekibi Urfa’ya yönlendirilmiş, ama Urfa’da bu kadar hasar yok. Neden böyle yanlış bir planlama yapıldı. Halen durum çok sıkıntılı” dedi.