ADD Başkanı'na çifte soruşturma: Erdoğan'a parkasız Deniz Gezmiş diyen Rıdvan Dilmen'e dava açıldı mı?

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli’ye, 6 Mayıs 2021'de Deniz Gezmiş’in ölüm yıldönümünde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle dava açıldı.

Işık Özkefeli.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli’ye, 6 Mayıs 2021'de Deniz Gezmiş’in idam edilişinin yıldönümünde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle, 'Terör Örgütünün Propagandası Yapmak" suçlamasıyla soruşturma açıldı. Bu soruşturma devam ederken aynı paylaşımlardan ikinci bir soruşturma daha başlatılarak, kısa sürede hazırlanan iddianame ile Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ceza davası açıldı.

GEZMİŞ ANMASINA SORUŞTURMA

ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, 6 Mayıs’ta idam edilen Deniz Gezmiş’in ölüm yıldönümünde  sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda, "Vatan sevdaları tam bağımsız Türkiye idealleri Antiemperyalist oluşları nedeni ile suçlu idiler! Yaşasın tam bağımsız Türkiye ve bu yolda mücadele edenler. Üç  fidan, üç cesur yürek. 6 Mayıs 1972'de katledişlerinin 49. yılında saygı ile anıyoruz. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan" diye yazdı.  

Bu paylaşımları delil sayılarak Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Özkefeli hakkında, 24 Mayıs'ta ‘terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Özkefeli de bu soruşturma kapsamında, Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube'ye giderek ifade verdi. İfadesinde; ''Terör örgütü propagandası yapmak'’ suçunu asla işlemediğini, hiç bir Atatürkçünün bu suçu işlemeyeceğini ifade eden Özkefeli, paylaşımlarının anayasada belirtilen düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kanaatlerini özgürce açıklamak olduğunu söyledi.  

SORUŞTURMA ÜZERİNE İKİNCİ SORUŞTURMA

Işık Özkefeli ifadesinde ayrıca, bu paylaşımları her yıl ölüm yıldönümünde binlerce sosyal medya kullanıcısı gibi kendisinin de yaptığını, daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadığını, terörle yakından uzaktan ilgisi olmadığını sadece 49 yıl önce idam edilerek ölen üç genci anmak için paylaştığını belirtti. 

Özkefeli hakkında bu soruşturma devam ederken, başka bir soruşturma daha açıldı, İlkinin önüne geçen bu soruşturma 12 Temmuz'da hazırlanan iddianame ile Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi de ceza davasına dönüştü.

'DENİZ GEZMİŞ VATANSEVERDİR'

Yaptığı paylaşımların kendisine ait olduğunu ifade eden Işık Özkefeli; "Atatürkçülüğün en temel ilkesi; Tam bağımsızlık ve Milli egemenliktir. 12 Mart askeri darbesi döneminde,  askeri mahkeme kararı doğrultusunda, vesayet altındaki bir meclisin, üç sizden üç bizden hukuksuzluğu ile onayladığı Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının katledilmelerinin yıldönümü münasebetiyle, tamamı tam bağımsızlık ve emperyalizmle mücadele bağlamında olduğu incelenirse görülecektir. Deniz Gezmiş ve arkadaşları 12 Mart askeri cunta döneminin vesayeti ve emrindeki bir askeri mahkemenin aldığı kararla işledikleri fiillerle orantısız ve adil olmayan bir şekilde cezalandırılmıştır. Ben de bu noktada cezayı belirleyenlerin bile içine sinmeyen bu askeri mahkeme kararını T.C Anayasasından aldığım ifade özgürlüğü hakkıma dayanarak eleştiriyor, kınıyor ve reddediyorum" diye konuştu.

'OLMAYAN ÖRGÜTÜN PROPAGANDASINI YAPMAM NE KADAR MÜMKÜN?'

Hiçbir paylaşımında, hiçbir örgütün adını, hiçbir örgütün amblemini, işaretlerini, renklerini veya bunu ima eden, herhangi bir şey bulunmadığını da vurgulayan Işık Özkefeli, "Kaldı ki, atılı suçun maddi öğesini oluşturan “herhangi bir örgütün şiddet ve tehdit içeren yöntemleri tarafımdan meşru gösterilmesi” olgusu da gerçekleşmemiştir. Ben henüz dört yaşında iken tarih sahnesinden silinen, halen etkili ardılı bulunmayan ve Emniyet Genel Müdürlüğünce listelenen aktif terör örgütleri arasında adı bulunmayan, kısacası var olmayan bir örgütün propagandasını yapmam ne kadar mümkün ve mantıklıdır?" dedi.

Sosyal medyadaki paylaşımlarında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, 30 Ekim 1968'de istiklal Marşı okuyarak ve Türk bayrağı açarak Samsun'dan başlattıkları 'Tam bağımsız Türkiye için Mustafa Kemal Yürüyüşü’nü öne çıkardığına da işaret eden Işık Özkefeli, şunları söyledi:

"Bu yürüyüş bugünün şartlarında bile yapılması zor barışçıl ve demokratik bir eylemdir. Tüm paylaşımlarım Atatürkçülük ve bu düşüncenin esası olan tam bağımsızlık ve antiemperyalist duruş çerçevesinde, bu duruşu o dönemde mücadeleleri yapmış gençler adınadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün ideallerini devam ettirme amacı içinde olan birini anmanın suç olarak görülmesi oldukça vahimdir."  

''Hukukun üstünlüğüne inanıyorum''

Sosyal medyada yaptığı tüm paylaşımların, Atatürkçü düşüncenin tam bağımsızlık ilkesi ile örtüştüğünü dile getiren Özkefeli, 2016 yılından beri başkanlığını yürüttüğü ADD Samsun Şubesi'nin adının da, dayanaksız bir suçlama ile kirletilmek istenmesine ve terör ile yan yana gösterilmek istenmesinden de büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. Özkefeli, "Artık anlaşılmalı ki toplumsal sözleşmenin tarafı olan halkın vicdanında Denizlerin adil yargılanmadığına karar verilmiş ve verilen haksız ceza bozularak, halk nezdinde çoktan beraat etmişlerdir. Sadece Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının değil; 20’li yaşlarındaki hiçbir gencin ister emir altındaki bir mahkeme kararı ile isterse herhangi bir ideolojik gerekçe ile katledilmesine üzerinden yıllar geçmiş dahi olsa seyirci kalmam, susmam, hem insan hem hekim hem de bir yurttaş olarak mümkün değildir. Kendi hür irademe sahip olduğumdan beri onurla taşıdığım tek düşünsel kimliğim Atatürkçülük, tek fevkaladeliğim Türklük ve tek önderimin 'bağımsızlık benim karakterimdir' diyen Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu paylaşımlarda suç oluşturan, utanmamı gerektiren, temsil ettiğim kitleyi zor duruma düşürecek herhangi bir unsur bulunmamaktadır ve bu nedenle de hâlâ sosyal medya araçlarımda silinmemiş ve durmaktadır" diye konuştu.  

'ERDOĞAN'A PARKASIZ DENİZ GEZMİŞ DİYEN DİLMEN'E DAVA AÇILDI MI?'

Eski futbolcu, yeni yorumcu Rıdvan Dilmen hakkında da Cumhurbaşkanı için ‘’Parkasız Deniz Gezmiş ‘’ benzetmesi yapmasına dayanarak cumhurbaşkanına hakaret veya örgüt propagandası yapmaktan açılmış bir dava  da olmadığına vurgu yapan Özkefeli, "Yenilenen İstanbul seçimlerinde Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan’ın TRT Kurdi’ye çıkartılmasıyla ilgili yapılan suç duyurusu hakkında savcılık, ‘soruşturma yapılmasına yer yok’ dedi" şeklinde konuştu.

Işık Özkefeli hakkında Deniz Gezmiş paylaşımları nedeniyle açılan dava, Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 Aralık'ta görülecek. (AjansBizim)