Adana'da üç yarışma filmi daha seyirciyle buluştu

30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, üçüncü gün programıyla devam etti. 'Sanki Her Şey Biraz Felaket', 'Bir Gün, 365 Saat' ve 'Karganın Uykusu' filmleri gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin üçüncü gününde, 'Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Sineması' paneli, ulusal yarışma filmlerinden 'Sanki Her Şey Biraz Felaket', 'Bir Gün, 365 Saat' ve 'Karganın Uykusu' filmlerinin gösterimleri yönetmen ve oyuncularının katılımlarıyla gerçekleştirildi. Festival kapsamında, Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin düzenlediği özel söyleşiler, Belgesel Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması finalist filmlerinin gösterimi yapıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında, 30'uncu kez sinemaseverlerle buluşan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin üçüncü gününde; Halil Ergün, Biket İlhan, Şerif Gören, Engin Ayça ve Reis Çelik; 'Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Sineması' panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Nesrin Aysun Yüksel moderatörlüğünde gerçekleşen paneli, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da izledi.

'SİNEMAMIZIN SIRTIMIZDA TAŞINACAK BİRİKİMLERİ VAR'

Halil Ergün ‘’Kendi sinemamızın sahiplenilecek, sırtımızda taşınacak birikimleri var. Yeşilçam sineması, Türk insanının yaşam macerasında; gencin, ihtiyarın, çocuğun, kadının, erkeğin toplumsal sorunlarla ilgilenmesi; toplumsal ve bireysel sorunlarla çok önemli işlevleri yerine getirmesi konusunda, çok önemli bir sinemadır. Bu sinema macerasında bulunmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bu işe emek verenleri saygıyla anıyorum’’ dedi.

Biket İlhan ‘’Toplumuzda kadın olmak çok zor aşamalardan geçti. Filmlerimiz aracılığıyla bu konularda daha iyi farkındalıklar olduğunu düşünüyorum. Kadının adı yok, demişti Duygu Asena. Bence şu anda kadının adı var ama daha fazla yol alacağımız çok aşama var. Kendi ayakları üzerinde duran kadınlarımız var ve olmaya devam edecek. Umutsuz değiliz, iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum’’ dedi

Engin Ayça ‘’Bizim sinemamıza, star sineması denir ama bizde star sineması yok. Bizde, halkın kahramanlarının sinemaya geçmiş halleri var. Aynı şey değil. Yeşilçam sineması, halkın sözlü ve geleneksel kültüründen beslenen bir sinema. Yeşilçam'ın dünyada örneği yoktur. Ve dünya tarihinde tek örnek olarak yerini almalıdır.’ dedi.

Şerif Gören ‘’Sinema kahramanlar yaratabiliyor. İnsanlar, karakteri benimseyip onu kahramanlaştırıyor ve rol model olarak alıyor.’ dedi. Reis Çelik ise ‘’Sinemanın sosyolojik olarak hayatımızdaki değişime katkısı büyüktür’’ dedi.

Panel sonrası Halil Ergün, Atatürk Parkı’nda gösterilen 'Dedemin Gözyaşları' filmini Adanalılarla birlikte izledi. Film gösterimi öncesi Zeydan Karalar, Ergün’e teşekkür plaketi takdim etti.

BELGESEL FİLM YARIŞMASI’ FİNALİSTLERİ SEYİRCİ İLE BULUŞTU

Belgesel Film Yarışması’ bölümünde yarışan 'Flanöz' , 'Heartbeat of Tribal Galaxy' ve 'Aladağ Bir Yürek Yangını' filmleri Adana’da seyirci karşısına çıktı. 'Sulukule'nin Son Günleri', 'Tavuri', 'Masumiyet' ve 'Anavarza Belgeseli' özel gösterimi yapıldı. 

'Sulukule'nin Son Günleri' belgesel gösterimine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Nuray Karalar katıldı. Zeydan Karalar, gösterim sonrası Hacer Foggo’yu tebrik etti.

Seyircinin yoğun ilgi gösterdiği gösterim sonrasında yapılan söyleşide Hacer Foggo belgesel sürecini anlattı. Foggo, "Sulukule aslında benim için okuldu. Orada yaşayan insanlardan, çocuklardan çok şey öğrendim. Kentsel dönüşüm aslında rantsal dönüşüm oldu, bunu ilk orada öğrendim. Orada süren mücadele şimdi yoksullukla ilgili devam ediyorum. Türkiye’de yapılan ilk kentsel dönüşüm en zayıf halka olan en yoksul mahallede başladı. Sonra biliyorsunuz Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm başladı. Hiçbir birey kentsel dönüşüme karşı değildi aslında. Birlikte bu evler değişsin istediler. Hepsi şimdi Sulukule’nin çevresinde, inanılmaz bir derin yoksullukla mücadele etmeye devam ediyor. Onların evlerinin yerinde ise başka insanlar oturuyor" dedi.

'KURMACA FİLM YAPAN YÖNETMENİN, BELGESELLE TANIŞMASI HAYRINADIR'

Belgesel Özel Gösterim bölümünde Derviş Zaim’in 'Tavuri' filmi gösterildi. Şeytan (tavuri) lakaplı Mustafa Serttaş ekseninde suç, suça bağımlılık, toplum, özgürlük temalarının işlendiği film sonrası Zaim, izleyicilerden gelen soruları cevapladı. Zaim ‘’Belgesel, kendime sorular sorduğum bir deneyim oldu. Her kurmaca film yapan yönetmenin, yolda belgeselle tanışması, onun hayrınadır. Hakikatla olan ilişkinizi daha da netleştirmek gibi size fayda sağlama ihtimali olur. Tavuri’de ihlal ve ihmal edilmiş birinin hikayesini anlattım. Çok zor ve öğretici bir projeydi.’’ dedi.

KISA FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ GÖSTERİLDİ

Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın finalistlerinden; Jordan K. Paul’un yönettiği 'Animals', Eser Tokaş’ın yönettiği 'Dehliz', Volkan Durmuş’un yönettiği 'Yada Yağmurları', Evrim İnci’nin yönettiği 'Duvar', Gülce Besen Dilek’in yönettiği 'Kolaj', Uğur Savaş’ın yönettiği 'Kurdun Kutusu', M. Sezer Bildiren’in yönettiği 'Kirpi' belgeselleri gösterildi.

Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’nın finalistlerinden; Hayallerin Ötesinde, Kayıp Dengbej, Dilek Kutusu, Bunun Ne Olduğunu Sorarlarsa, Bu Bir Yaprak, Onlar İçin İmroz, A Christmas PResent, The Galactic Treasure, Fort he Last Time Only, Kara Vebal, Magus Baba’nın Mavi Maymunu ve Nefes filmleri izleyiciyle buluştu.

Festival kapsamında Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin düzenlediği, "Bağımsız Sinema Dağıtım/ Gösterim Alanında Filmkoop Deneyimi ve Yeni Olasılıklar" konulu konuşmada Vuslat Saraçoğlu, Önder Özdemir, Özgür Balcı sinemaseverlerle bir araya geldi.

Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin düzenlediği 'Türkiye’de Sinema Eğitimin Sektöre Katkısı' başlıklı etkinlikte ise Prof. Dr. Nezih Orhon, İlker Canikligil, Zeynep Ünal konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Murat Tırpan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi Esas 01 Burda AVM Cinemapink’te gerçekleşti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)