Adana’da RTÜK arsası satışa çıktı

RTÜK’ün Adana’da satışa çıkardığı arsa kentte tartışma yarattı. Adana kamuoyu 27 milyon TL muhammen bedelle ihaleye çıkarılan arsanın yeşil alan yapılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

 Armağan Kabaklı

ADANA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Adana’nın Seyhan ilçesi Çınarlı Mahallesi sınırları içerisinde ve Atatürk Caddesi üzerinde bulunan 3 bin 365 metrekarelik arsa için yaklaşık 27 milyon lira bedelle ihale ilanı verdi. Basın İlan Kurumu üzerinden duyurulan ve kapalı zarf usulü gerçekleşecek arsa satışı ihale ilanı, Adana kamuoyunda tartışmaları da beraberinde getirdi. Adana’da kamu arsalarının satışı tartışmalarına Çukobirlik’in ardından RTÜK’e ait kentin göbeğindeki arazinin satışı da eklenmiş oldu.

ADANA KAMUOYU TEPKİ GÖSTERDİ

Yerel basın kuruluşlarında kentin tarihsel kimliğini ve dokusunu kaybeden bulvarlarından olan Atatürk Caddesi üzerinde 391 ada 215 parselde yeşil alan barındıran ve yapılaşmaya açılmamış ender arsalardan birisi olan RTÜK’e ait arsanın yeşil alan olarak korunmasına yönelik çağrılar yükselirken, Adanalılar da sosyal medya platformları üzerinden #RtükArsasıBetonOlmasın etiketiyle arsanın satışına karşı ses yükseltti. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu da konuyu gündemine alırken, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin de satışa itiraz etti.

RANTA DEĞİL HALKA AÇILSIN

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut "Adana’ya daha fazla yatırım yapılsın, kamu yatırımlarının payı arttırılsın diye uğraşırken AKP iktidarı kentin değerlerini yok etmenin derdine düştü" ifadeleri kullandı şöyle konuştu: “Bir gün bakıyorsunuz kentin ve ülkenin tarihine geçen Çukobirlik’in arsaları ve binaları satışa çıkıyor, bir gün bakıyorsunuz RTÜK’ün kent merkezinde kalan yeri satışa çıkmış, öbür gün ise 5 Ocak Stadı’nın yeri için ‘AVM yapılacak’ deniyor. AKP’nin rant aşkını biliyoruz ama biz RTÜK’e ait yerin ranta değil halka açılmasını istiyoruz. Bu alanın ranta kurban edilmemesi için herkesi siyasi ayrım gözetmeden birlikte hareket ve mücadele etmeye çağırıyoruz. Gelin kentimizin bir değerinin daha talan edilmesine izin vermeyelim. RTÜK’e ait yere çok güzel yeşil alan, park, halkın kullanıp nefes alacağı alan kazandıralım.” 

ŞEVKİN: ADRESE TESLİM OLMADIĞINI KANITLASINLAR

Arsa satışına ilişkin “adrese teslim ihale” iddialarına değinen CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin de görüşlerini şöyle aktardı: “Türkiye’de son 19 yıldan bu yana talan ekonomisi hüküm sürüyor. Kentler beton bloklara teslim ediliyor. Yaylalar imara açılıyor. Dağlar, ovalar, deniz kıyıları bir avuç rantiyeciye peşkeş çekiliyor.

Adana’da da merkezi idareden kaynaklı bu talan ve peşkeş düzeninin örneklerini görüyoruz maalesef. RTÜK’ü duyarlı olmaya çağırıyoruz. Adana’nın en güzel yerlerinden birindeki yeşil alanı yok etmesinler. Buraya ihtiyaçları yoksa Büyükşehir Belediyesi’ne devretsinler, belediye de yeşillikler içinde park haline getirip halka açsın. Ayrıca kamuoyunda yükselen tepki seslerine kayıtsız kalmasınlar ve ihalenin adrese teslim olup olmadığını da kanıtlasınlar. Bu işin takipçisi olacağız. Adanamızın tarihi, kültürel ve yeşil alan varlıklarının yok edilmesine göz yummayacağız.”

TRT BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK KULLANILIYORDU

27 milyon 167 bin 833 TL bedelle ihaleye çıkarılan 3 bin 365 metrekare arsa Adana’nın merkez Seyhan İlçesi sınırlarında bulunuyor. Büyük bölümü yeşil alan olan arsada TRT Bölge Müdürlüğü hizmet veriyordu. TRT Bölge Müdürlüğü’nün Mersin’e geçmesinin ardından Adana İl Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edilen arsa içinde çok katlı yapılaşma yok. Cadde üzerinde kalan tek yapılaşmamış alan olması nedeniyle kent kamuoyu yapılaşmaya açılmasına karşı çıkıyor. 9 Mart 2021 tarihinde ihalesi Ankara’da yapılacak olan satış kapalı zarf usulü ile gerçekleşecek. (DUVAR)

Bölgenin uygu görüntüsü