Adana’da çocuk istismarına karşı kadınlar bir araya geldi

Adana Kadın Platformu, 6 yaşındayken dini nikah ile evlendirilen H.K.G'.nin istismara uğramasıyla ilgili basın açıklaması yaparak çocuk istismarlarının önüne geçilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

ADANA - Adana Kadın Platformu üyeleri, İnönü Parkı’nda bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenledi. 6 yaşında evlendirilen H.K.G.’nin adalet arayışıyla birlikte istismarın nasıl örtüldüğünün ifşa olduğunun ifade edildiği açıklamada, çocuk istismarlarının çoğunlukla cezasız kaldığı vurgulandı.

ÜLKEDE HER 10 ÇOCUKTAN 4’Ü İSTİSMARA UĞRAYARAK BÜYÜYOR

Platform adına açıklamayı okuyan Gizem Salata, H.K.G.’nin 14 yaşındayken başvurduğu hastanede doktorun şikayeti üzerine açılan soruşturmanın 21 yaşındaki başka bir hastadan alınan örnekle failin aklandığını hatırlattı.

İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yayınladığı İstanbul’da yaşayan ev kadınlarına ilişkin araştırma sonucuna göre İstanbul'daki her 5 ev kadınından 1'inin çocuk yaşta evlendirildiğini dile getiren Salata, “TÜİK rakamlarına göre ise 2021 yılında 117’si 15 yaşından küçük 7 bin 190 çocuk doğum yapmış. Bugün Meclis’te milletvekiliyim diye oturanlar, o kutsal ailenin 6 yaşındaki çocukların istismarıyla, 14-15 yaşında çocukların hamile kalmasıyla oluşmasını dert etmiyor da yetişkinlerin cinsel yönelimleriyle, rızaya dayalı birliktelikleriyle uğraşıyor. Utanın. 10 çocuktan 4’ü istismara uğrayarak büyüyor bu ülkede. Utanın. Cinsel suçlarda ‘somut delil’ şartını getiren 4. Yargı Paketi’ni çıkaran milletvekilleri yüzünden bu istismarcılar çoğunlukla cezasız kalıyor” dedi.

‘ÇOCUK İSTİSMARLARI CEZASIZ KALIYOR’

Adana Kadın Platformu olarak şehirde takip ettikleri davalarda da cezasızlıkla karşılaştıklarını dile getiren Salata, Adana’da çocuk istismarı davalarında yaşananları şu şekilde anlattı: “İki çocuğunu istismar eden babaya, yerel mahkemede 35 yıl ceza verildi, sonra istinaf mahkemesi ‘tanık yok, delil yetersiz’ diyerek kararı bozdu. Ardından yerel mahkeme beraat kararı verdi. Dosya şimdi Yargıtay incelemesinde bekliyor. Babalarının çocuklarını istismar ettiğini fark eden ve bu konuda girişimde bulunmayı düşünen Tuğba Dursun, bu nedenle evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. İstismar suçu yönünden babaya takipsizlik kararı verildi ve bu dosya Anayasa Mahkemesi’ne taşındı, cinayet yargılaması ise devam ediyor. Kuzenleri tarafından taciz edilen çocukların dosyasında yerel mahkeme tarafından ‘biz çok emin olamadık, bir de istinaf baksın’ denilerek beraat kararı verildi, dosya şu an İstinaf incelemesinde. Apartman yöneticisi, görevlinin çocuğunu istismar etti, yerel mahkeme 4 yıl hapis verdi, İstinaf yine delil yetersizliğinden kararı bozdu. Yerel mahkeme beraat kararı verdi, dosya istinaf incelemesinde.”

‘ÇOCUK İSTİSMARI POLİTİKTİR’

Yargı, istismar, taciz gibi gizli saklı işlenen, tanığı olması imkansız olan suçlarda dahi tanık aramaya devam ettikçe faillerin cezasız kalacağını ifade eden Salata, şöyle devam etti: “Biliyoruz ki çocuk istismarı politiktir. Biz kadınlar, istismarı yapanlardan, istismarı önlemeyenlerden, istismara yasal yaptırım uygulamayanlardan hesap soracak, her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum yaratma mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.” (DUVAR)