Adalet Peşinde Aileleri Platformu’ndan eş zamanlı açıklama: 'Kamu görevlileri de yargılanmalı'

Adalet Peşinde Aileleri Platformu’nun 81 ilde eş zamanlı olarak yaptığı basın açıklamalarında, 6 Şubat depremlerinde yaşanan ölümlerden ve ihlallerden sorumlu olanların yargılanması çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından, yaşanan mağduriyet ve ölümlerden sorumlulara karşı mücadele etmek için bir araya gelen ailelerinin oluşturduğu Adalet Peşinde Aileleri Platformu 81 il adliyesinde açıklama yaptı. Platform, “Adalet de enkaz altında kalmasın diye; 5 Ocak’ta adliyelerde adalet nöbetindeyiz” diyerek çağrı yapmıştı.

Tüm Türkiye’de aynı anda adliye binaları önünde yapılan basın açıklamasına Van Barosu da destek verdi. Van Adliyesi önünde bir araya gelen Van Barosu avukatları ve Adalet Peşinde Aileleri Platformu adına basın açıklamasını Avukat Sipan Gökhan okudu.

‘TÜM SORUMLULAR ADALET KARŞISINDA HESAP VERMELİDİR’

Yapılan açıklamada, “Bu yıkıma sebep olan asıl şey insan yaşamına uygun, depreme dayanıklı, sağlam yapılar ve depreme dirençli kentler inşa etmeyenlerdir. Ülkemizde daha önce meydana gelen depremlerde olduğu gibi yargılamalar sonuçsuz kalmamalı, tüm sorumlular adalet karşısında hesap vermelidir” denildi.

Depremin ardından; bazı binaların müteahhitlerinin, fenni mesullerinin, yapı denetim sorumlularının ve mühendislerinin toplumun öfkesini azaltmak için tutuklandığının belirtildiği açıklamada, “Mevzuatın emrettiği gibi, bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar; sorumluların her bir bina için ayrı ayrı tespiti ve yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir.  Yasalar herkese eşit bir şekilde uygulandığı takdirde fonksiyonunu yerine getirir. Aksi halde şahsa göre değişen bir uygulamadan öteye gidebilmek mümkün değildir.  Sorumluluğu bulunan herkesin ivedilikle tespiti akabinde adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulmaları esas talebimizdir” ifadelerine yer verildi.

‘CEZA ALT VE ÜST SINIRLARININ ARTIRILMASINI BEKLİYORUZ’

Açıklamada; birçok soruşturma dosyasında yeterli delillerin toplanmadığı ve depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz soruşturma aşaması tamamlanmamış olan binlerce dosya bulunduğu belirtildi. Bazı soruşturma dosyalarının henüz bilirkişi incelemesine gönderilmediğinin, bazılarının ise bilirkişiye gönderilmiş olduğu halde henüz raporlarının dosyaya gelmediğinin ifade edildiği açıklamada, “Delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını dosyaya sunulmasını, kayıpların bulunmasını bekliyoruz. İhmali bulunan kamu görevlileri için soruşturma izinlerinin çıkmasını, halen serbest olan bazı şüphelilerin yakalanmalarını, tutuklu olanların adil bir yargılanmaya tabi tutulmasını bekliyoruz. Bu hususta Özellikle TCK’ da mevcut yasal düzenlemenin yetersiz kaldığını, ceza alt ve üst sınırlarının artırılmasını bekliyoruz” denildi.

‘GÖSTERMELİK DENETİM MAKAMLARI ANLAYIŞI SON BULMALIDIR’

Yapılan açıklamada, depremin etkilediği 11 ilde bazı soruşturma dosyalarında binaların ruhsat evraklarının ve tadilat gören binaların tadilat ruhsatlarının dosyalarda bulunmadığına dikkat çekilerek, “Söz konusu evrakların bulunmamasında sorumluluğu bulunan tüm kurum ve kişilerin de ayrıca cezalandırılmasını talep etmekteyiz. Göstermelik kanun, göstermelik kurum, göstermelik denetim makamları anlayışı son bulmalıdır. Yaşamını yitiren insan sayısının, yaralanan insan sayısının, kayıp insan sayısının, hangi binada kimin ne şekilde ve depremin kaçıncı gününde öldüğünün kamu kurumlarınca kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmasını bekliyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında, 6 Şubat depremleriyle ilgili belirtilen sorunların Van depremi, Marmara depremi ve yaşanılan diğer depremlerdekilerle aynı olduğu ifade edilerek, eksikliklerin giderilmesi çağrısı yapıldı.