Adalet Bakanlığı’nın Cenk Yiğiter’e karşı açtığı dava reddedildi

Adalet Bakanlığı’nın, ‘Barış Bildirisi’ imzacısı olduğu için üniversiteden ihraç edildikten sonra avukat olan Cenk Yiğiter’in ruhsatının iptal edilmesi talebiyle açtığı dava reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki görevinden OHAL döneminde yayımlanan KHK’yle ihraç edilen 'Barış Bildirisi' imzacısı Dr. Cenk Yiğiter, staj sürecini tamamlamasının ardından avukatlık ruhsatını aldı.

Adalet Bakanlığı’nın, avukatlık mesleğini icra etmeye başlayan Yiğiter’in ruhsatının iptali için Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) karşı Ankara 2’nci İdare Mahkemesi’nde açtığı davada karar çıktı. Mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın talebini reddetti.

‘CEZA SORUŞTURMASI BARO LEVHASINA YAZILMAYA ENGEL DEĞİL’

Cenk Yiğiter’in avukatlık ruhsatını almasının ardından dava açan Adalet Bakanlığı, Yiğiter hakkında yürütülen bir soruşturma olduğunu, bir davada da beraat etmesine karşın dosyada istinaf süreci tamamlanmadığını belirterek TBB’nin ruhsat verilmesi kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.

Adalet Bakanlığı’nın Yiğiter’in ruhsatının iptali talebini karara bağlayan Ankara 2’inci İdare Mahkemesi, bakanlığın başvurusunu reddetti. Mahkeme kararında, baro levhasına yazılmak için başvuran kişiler hakkında ceza soruşturması bulunmasının baro levhasına yazılmaya engel haller arasında yer almadığının anlaşıldığını belirtti.

Adalet Bakanlığı’nın Yiğiter’in bir davada beraat etmesine karşın istinaf sürecinin devam ettiği için ruhsatının iptal edilmesi gerektiği iddiasını da değerlendiren mahkeme, takdir yetkisinin Yiğiter aleyhinde kullanılmasının masumiyet karinesiyle çelişeceğini savundu ve TBB’nin ruhsat kararında hukuka aykırılık bulunmadığını, bu nedenle davanın reddine karar verdi.

YİĞİTER: SÜREÇ KESİNLEŞTİĞİNDE TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIM

İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı değerlendiren Avukat Cenk Yiğiter, “Mahkemeler beş yılın ardından nihayet hukuka uygun kararlar vermeye başladılar. Benzer durumu yaşayan, ruhsat alması engellenmiş pek çok meslektaşımız var. Onlar açısından da bu doğrultuda kararlar gelmesini ümit ediyorum” dedi.

Avukatlık yapmaya devam eden, söz konusu davanın belirsizlik yarattığını ve kararla bir nebze daha rahatladığını ifade eden Yiğiter, “Dört yıldır avukat olmam engellenmeye çalışılıyor. Buna ilişkin henüz bir tazminat talebim olmadı. Karara ilişkin istinaf süreci tamamlandığında ve karar kesinleştiğinde tazminat talebiyle dava açacağım” diye konuştu.

YİĞİTER’İN RUHSATININ İPTALİ TALEP EDİLEN VE MAHKEMENİN REDDETTİĞİ SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

‘Barış Bildirisi’ imzacısı Cenk Yiğiter’in, avukatlık stajı bitimine 8 gün kala 2018 yılında iptal edildi. Anayasa Mahkemesi'nin, KHK’yle kamu görevinden ihraç edilen kişilerin avukatlık yapabilmesinin önünü açan kararının ardından Yiğiter stajı için yeniden Ankara Barosu’na başvuruda bulundu ve stajına yeniden başladı. Stajı bitirmesinin ardından Ankara Barosu ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yiğiter’in ruhsat başvurusunu Aralık 2020’de onayladı. Adalet Bakanlığı ise Yiğiter’in devam eden kovuşturması ve soruşturması olduğu gerekçeyle ruhsat başvurusunu reddetti.

Bakanlığın ret kararının ardından TBB, oy birliğiyle Yiğiter’e ruhsatının verilmesi kararı aldı. Staj sürecini tamamlayan Yiğiter, Nisan 2021’de ruhsatını alarak avukatlığa başladı.

Yiğiter, 13 Ocak 2018 tarihinde Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada ‘Barış Bildirisi’ne imza atmasının nedenlerini anlatmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Biz bu bildiriye Kürt coğrafyasında yaşanan ağır insan hakları ihlalleri, Kürt coğrafyasında işlenen suçlar dolayısıyla imza attık” diyen Cenk Yiğiter aleyhinde, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla iddianame hazırlamış, yapılan yargılama sonucunda Yiğiter’in beraatine karar verilmişti.

Öte yandan 2018 yılında gözaltına alınan ve serbest bırakılan Cenk Yiğiter hakkında 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek başlayan soruşturma da halen sonuçlandırılmadı.

Cenk Yiğiter’in ruhsatını almasının ardından dava açan Adalet Bakanlığı, Yiğiter hakkında yürütülen soruşturma olduğunu, hakkında açılan davada da beraat etmesine karşın istinaf süreci tamamlanmadığını belirterek TBB’nin ruhsat verilmesi kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istemişti.