Adalet Bakanlığına Ankapark davası

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaklaşık 2 yıllık bir hukuk mücadelesi sonunda belediyeye devredilen Ankapark’la ilgili Adalet Bakanlığına tazminat davası açacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankapark’ın belediyeye devir sürecinde yaşanan hukuk mücadelesini, “Adeta kıvrandık, yalvardık burası çürüyor” sözleriyle anlattı, “Tespitler yapıldıktan sonra Adalet Bakanlığına tazminat davası açacağız” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararıyla belediyeye devri gerçekleşen Ankapark’ta gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerini ağırladı. Gazeteciler önce otobüs ile 801 milyon dolara mal olduğu açıklanan 120 halı saha büyüklüğündeki alanı gezdi.

Gezi sırasında alanda birçoğu bozulmuş, kırılmış irili ufaklı 350 dinozor, satın alınan ama bugüne kadar hiç kullanılmayan trenler, yüzde 80’i kuruyan ağaçlar, elektronik aksamları çalınmış oyuncaklar gösterildi. Sadece direkleri bulunan teleferik sisteminin yarısının tamamlanmadığı ancak parasının yüzde 76’sının ödenmiş olduğu anlatıldı.

YAVAŞ: ADETA KIVRANDIK, YALVARDIK, BURASI ÇÜRÜYOR DİYE

Yaklaşık yarım saat süren Ankapark gezisinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş gazetecilere parkla ilgili sunum yaptı. Her görüşten gazetecinin gelmesine özel önem verdiklerini anlatan Yavaş, Mayıs 2020'de başlayıp Ankapark'ın belediyeye teslim edildiği 18 Temmuz 2022'ye kadar süren hukuki süreci ayrıntılarıyla anlattı. Hukuk mücadelesini “Adeta kıvrandık, yalvardık burası çürüyor çürüyor çürüyor” sözleriyle anlatan Yavaş, işletmecinin hileli iflas ettiğine dair şikayette bulunduklarını da söyledi.

'ADALET BAKANLIĞINA TAZMİNAT DAVASI AÇMAYI PLANLIYORUM'

Yaklaşık 3 yılı bulan süreçte sorumluların tespitine dönük çalışmaların devam edeceğini belirten Yavaş, “Bu geçen 3 yıl içinde kim sorumlu. Ben Adalet Bakanlığına tazminat davası açmayı planlıyorum. Burada çok ağır bir kusur vardır. Bu tespitler yapıldıktan sonra Adalet Bakanlığına tazminat davası açacağız. Bu nedenle Ankapark’ın belediyeye teslim edilmediği süre boyunca alanın yıpranmasına, çürümesine sebep olanlar hakkında varsa ‘bizi de inceleyin’ diye verdik. Kim çürüttüyse cezalandırılsın diye savcılığa da suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Yavaş sunumunda Ankapark’ın durumuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Eylül 2020 tarihindeki görüşme ve Nisan 2021 tarihinde aynı konuyla ilgili havaalanında verdiği bilgi notlarını paylaştı, aynı dönem Çevre Bakanı ile yaptığı görüşmeleri anlattı.

ANKAPARK DEVRİ SONRASI NELER YAPILDI?

Yavaş’ın verdiği bilgiye göre Ankapark’ın devrinin ardından tespit çalışmaları başladı. TMMOB heyeti uzman ekiple belediyenin yaptığı hasar tespit çalışmalarına destek veriyor. Ankapark’ın yapımında oyuncak alınan yabancı firmalara yazı yazılarak oyuncakların tekrar çalıştırılması için gereken işlemler ve doğacak maliyet hakkında bilgi isteniyor. Elektrik, gaz, su abonelik başvuruları yapıldı. İnternet üzerinden açılan form sayfasında Ankaralıların fikir ve görüşleri alınıyor. Ankapark’ın geleceğine bu görüşler doğrultusunda karar verilecek.

ÖN DEĞERLENDİRME: SADECE ELEKTRİK SİSTEMİ İÇİN 250 MİLYON LİRA GEREKİYOR

Yavaş Fen İşlerinin yaptığı ön değerlendirme raporundan da bir bölüm paylaştı. Buna göre 2015 yılında yapılan elektrik işi ihalesi tutarı baz alındığında elektrik sisteminin (çalınan, yıpranan, yenilenmesi gereken kablo ve diğer imalatlar) kurulabilmesi için yaklaşık 250 milyon liralık harcama yapılması gerekiyor.

ANKARALILAR ANKAPARK İÇİN 'YEŞİL ALAN' DEDİ

Yavaş’ın verdiği bilgiye göre Ankapark için internet üzerinden paylaşılan forumda 29 Temmuz 2022 itibariyle 68 bin 450 kişi görüş bildirdi. 18 bin 543 kişi yeşil alan, 13 bin 397 kişi hayvanat bahçesi, 9 bin 833 kişi Atatürk Orman Çiftliği, 8 bin 832 kişi spor yürüyüş alanı, 3 bin 166 kişi eğlence alanı olmasını istedi.

'DİJİTAL HAYVANAT BAHÇESİ PLANLIYORUZ'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, alan Ankara Büyükşehir Belediyesine devredilirken yan tarafında hayvanat bahçesi yapılsın istendiğini belirterek, “İlk etap park olarak açıyoruz. Bunları Ankaralılarla paylaşacağız. Burada yeşil alan zaten var. Hayvanat bahçesi yapılacak. Evcil hayvanlar parkı. Daha sonra vahşi hayvanlarla ilgili dijital hayvanat bahçesi yapmayı planlıyoruz. Her halükarda burayı halka açacağız” dedi.

'ÇALIŞMANIN BİTİŞİ İÇİN SÜRE VERMEK ZOR'

Yavaş sunumun ardından gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Yavaş Ankapark’ın ne zaman tamamlanıp kullanıma açılacağı ile ilgili soruya, “Yeniden çalışır hale gelmesinin maliyeti nedir tespit yapılıyor. Çalışmanın ne zaman biteceği ile ilgili süre vermek zor. Bunların birçoğu yurt dışından gelmiş. İlk yapacağımız iş ot, peyzaj temizliği. İlk etapta burayı güvenli hale getirdikten sonra insanların spor yapacağı, bisiklete bineceği bir alan haline getirmek kolay” dedi.

Yavaş Adalet Bakanlığına açılacak tazminat davasında tutarın tespit yapıldıktan sonra belirleneceğini söyledi.

GÖKÇEK’E 'BUNLAR BENİM DİNOZORLARIM DEĞİL' YANITI

Yavaş’a eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankapark’taki dinozorların kendi aldığı dinozorlar değil, AOÇ’deki dinozorlar olduğunu iddia ederek, “Benim dinozorlarımın gözleri ışıl ışıldı” sözleri de soruldu. Yavaş, “Ben Ankara’da nerede dinozor var bilmiyorum. Bunların hepsi orijinal. Hepsinin kayıt belgeleri var. Bir şikayet yaparsa hangilerinin olduğu ortaya çıkar. Demirbaşta kayıtlı hepsi” dedi.

YARISI TAMAMLANMAYAN TELEFERİĞİN PARASININ YÜZDE 76’SI ÖDENMİŞ

“Ankapark kamu kaynağı ile mi yapılmalı mıydı?” yönündeki sorulara “Kamuoyu bunu tartışacaktır. Biz var olan bu cenazeyi, iskeleti nasıl ayağa kaldırabiliriz, diye bakıyoruz” yanıtı veren Yavaş park alanı içinde yarım kalan teleferik ile ilgili de bilgi verdi. Bir siyasi partinin il başkan yardımcısı tarafından teleferiğin ihale ile alındığını anlatan Yavaş isim vermedi. Yavaş’ın verdiği bilgiye göre 97 milyon lira ihale bedeli olan teleferiğin güncel tutarı 776 milyon lira. Teleferik sisteminin yarısı tamamlanmadan parasının yüzde 76’sının ödenmiş olduğuna dikkat çeken Yavaş konunun savcılığa götürüldüğünü, ama savcılığın işleme konulmama kararı verdiğini anlattı.

'MELİH BEY ASLA SUÇLU OLAMAZ'

Yavaş, “Ankapark’ın bu durumda olmasından Yavaş sorumlu” sözlerine de yanıt verdi. Yavaş, “Ne olduğunu detaylı olarak anlattık. Melih Beyi herkes tanıyor. Dünyada herkes suçlu olabilir ama Melih Bey asla suçlu olamaz. Helikopter alınır, uçak okulu kurulur, kamu zararları oluşur, “benim haberim yok” diyebilmiştir Sayın Gökçek. Onun hiçbir şeyden haberi olmuyor. Mustafa Tuna’yı da suçluyor. Ben buranın asla zarar görmesini istemem. Mustafa Tuna da istememiştir. Amacımız buranın yok olmasını engellemek ve halka ücretsiz olarak açmak” dedi. (DUVAR)