Açlık grevindeki anarşist mahkum Cospito'ya destek protestosu: 'Cezaevlerini ateşe verin'

İtalya'nın Torino kentinde, 130 günden fazladır açlık grev yapan anarşist mahkum Alfredo Cospito'ya destek için protesto düzenlendi. Eylemlerde, 34 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da cezaevinde sıkı tecrit koşullarında tutulduğu için 130 günden fazladır açlık grev yapan anarşist mahkum Alfredo Cospito için Torino kentinde düzenlenen protestoda olaylar çıktı. Ülkenin kuzeyindeki Torino kent merkezinde Avrupa’nın farklı kentlerinden gelen yaklaşık 500 kişilik bir grup, 55 yaşındaki Cospito'ya destek için yürüdü. "Alfredo'nun yanındayız" yazılı pankart taşıyan grup, yürüyüş sırasında, "Katiller", "Cezaevlerini ateşe verin" şeklinde slogan attı.

34 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polis ile protestocuların karşı karşıya geldiği olaylarda polisin göz yaşartıcı gazla saldırdığı, 34 protestocunun gözaltına alındığı belirtildi. AA'nın aktardığına göre, bazı protestocuların ve 2 polisin hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

Ne olmuştu?

'Devletin güvenliğine kastetmek' suçlamasıyla aldığı mahkumiyet nedeniyle 10 yıldır cezaevinde olan Cospito, cezaevi dışına gönderdiği mesajlarda şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle Mayıs 2022'den beri kamuoyunda '41bis' adıyla bilinen yasa çerçevesinde sıkı tecrit altında tutuluyor. Açlık grevi yaptığı için durumu kötüleşen Cospito için geçen ay da ülkenin farklı kentlerde protestolar düzenlenmişti. Cospito'nun avukatı, müvekkiline yönelik ağır hapis cezasının kaldırılması için Yargıtaya başvurmuş ancak 24 Şubat'ta yüksek mahkeme, bu talebi reddetmişti.

 İtalya'da mafya liderlerinin cezaevinden de örgütleriyle iletişime geçmelerini önlemek amacıyla çıkarılan '41bis' yasası kapsamında, mahkumlar tek kişilik hücrede tutuluyor. 'Sıkı hapis' rejimi olarak anılan bu düzenlemeye tabi mahkumların cezaevinde yapmalarına izin verilen aktiviteler büyük ölçüde kısıtlanıyor. (DIŞ HABERLER)