YAZARLAR

Acı biber reçeli

Acı seven bir insan olarak geçen hafta Cunda pazarında karşıma çıkan acı biber reçelini aldım ve gayet hoşuma gitti, bu hem tatlı hem de acılı lezzetin tarifini öğrendim, sizlerle de paylaşayım.

Memleketimiz insanı genellikle acıyı sever. Aslında biber türlerimiz genellikle de çok aşırı acılardan sayılmaz denebilir, Hatay Samandağ biberi ve Urfa isotu sanıyorum en acı biner türlerimiz ve ortalama 40-50 bin scoville acılığındalar. Scoville ne derseniz, Wilbur Scoville adında bir farmakoloğun acılığı ölçmek için geliştirdiği bir sistem.

Acı tat, biberin özellikle çekirdek ve iç zarında daha yoğun olarak bulunan kapsaisin maddesinin sinir uçlarını uyarmasıyla hissedilen bir durum. Scoville ölçümü de işte bu kapsaisin maddesinin ölçümüne dayanmakta.
Bizdeki en acı biberler 40-50 bin scoville ama dünyanın en acı biberleri nasıl dediğinizde, 2020 yılında bilinen sıralama şöyle:

1- Carolina Reaper: 2.200.000 scoville
2-Trinidad Moruga Scorpion: 2.009.231 scoville
3-7 Pot Douglah: 1.853.936 scoville

Öyle ki, listenin 10’uncu sırasında yer alan Red Savina Habanero biberi bile 500.000 scoville acılık seviyesinde, yani bizdeki en acı biberin 10 katı acılıkta. Benim bugüne kadar yediğim en acı biber sanıyorum Tayland’da tattığım Bird’s eye türü biberdi, onlar 100.000 scoville acılığında idi ve o denli acıydı ki milyon seviyesindeki biberleri gerçekten merak ediyorum. Youtube’da carolina reaper yazarsanız da bu biberi yemeyi deneyen birçok talihsiz insanın hallerini görebilirsiniz.

Neyse, acı seven bir insan olarak geçen hafta Cunda pazarında karşıma çıkan acı biber reçelini aldım ve gayet hoşuma gitti, bu hem tatlı hem de acılı lezzetin tarifini öğrendim, sizlerle de paylaşayım.

MALZEMELER

-300 gram kırmızı chili biberi
-300 gram toz şeker
-150 ml. su
-2 çorba kaşığı limon suyu
-8 adet karanfil
-1 adet çubuk tarçın

Kırmızı biberlerin saplarını kesin, yarım parmak kalınlığında dilimlere doğrayın. Eğer çok acı olmasını istemezseniz, çekirdeklerini de çıkarmalısınız. Bir tencere içerisine biberleri koyun ve üzerlerine şekeri serpin. En az 2 saat, mümkünse 12 saat bekletin. Baharatları da ekleyip üzerine su ve limon suyunu da ekleyip yaklaşık 1 saat kadar kaynatın. Arada üstündeki köpükleri de alın. Pişirmeyi bitirdikten sonra soğumasını bekleyip, steril kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Keyifli ve sağlıklı günler dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.