Acayip para kazanmak isteyenler acayip çakıldı mı?

Ekonomist Yalçın Karatepe, kripto piyasalarına yatırım yapanları uyardı, bu piyasalarda deprem yaşandığını, yatırımların buharlaştığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Son yıllarda gündeme gelen kripto para borsası kolay ve çok para kazanmanın bir yolu gibi görünse de gerçekte kontrolsüz genişleyen bu piyasada tam bir deprem yaşanıyor. Aslında birer internet platformu olan bu "borsa"da en bilinenlerinden FTX, yatırımcıların paralarını çekmek istemeleri nedeniyle krize girdi ve battı. 

Birgün gazetesi yazarı ekonomist Yalçın Karatepe'ye göre, tüm kriptolar tepetaklak gidiyor. En ünlü kripto para birimi olan Bitcoin'in yılbaşından bu yana yüzde 70 değer kaybettiğine dikkat çeken Karatepe, Türkiye'de kripto paralara olan ilgiyi değerlendirdi. Kripto paralarda toplam nüfusa oran açısından açık ara en fazla işlemin yapıldığı ülkenin Türkiye olduğunu belirten Karatepe, "Borsa İstanbul’da işlem yapanlarının sayısının 3 milyonu geçtiğine ilişkin veriler ortada dolaşırken, kripto para piyasasında işlem yapan vatandaşlarımızın sayısının bunun iki katından fazla olduğu görülüyor." diye yazdı

Karatepe, kripto para platformlarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Siz bakmayın öyle sağda solda duyduğunuz 'acayip paralar kazanıyorlarmış' laflarına. Söz konusu çalışmanın verilerine göre bu paralarda işlem yapanların yüzde 81’i zarar etmiş. Sadece çok küçük bir azınlık bu işlerden para kazanmış. Peki, para kazanan o küçük azınlık kim? Para kaybeden yüzde 80’e bu piyasaların ne kadar çok kazandırdığını anlatanlar, kenarda üç beş birikimi olanlara 'gel, sen de kazanırsın' diyenler, ama tek kazananın kendileri olduğunu size söylemeyenler. Bunların sayısı da parmakla gösterilebilecek kadar az.

Kişi başına ortalama kaybedilen tutarın bin doların altında olması bize şunu söylüyor: Bu piyasalar sadece, parası az ama beklentisi çok olanlardan, onlara 'gel-gel' yapan küçük bir azınlığa servet transferinden başka bir işe yaramıyor

Veriler bize gösteriyor ki Türkiye’de de çok sayıda küçük tasarruf sahibi, para kolay para kazanmak için çıktıkları yolda, zor kazandıkları paraları hızla kaybetmişler." (HABER MERKEZİ)