Abdullah Özen: Uzungöl'e HES yapılması akıl tutulmasıdır

Uzungöl’de yapılması planlanan HES'e tepki gösteren Uzungöl Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Abdullah Özen, “Doğa turizmi ile anılan bölgede HES yapılması akıl tutulmasıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzungöl Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özen, Uzungöl’de yapılması planlanan HES projesine tepki gösterdi. Halkın Uzungöl'de HES’e karşı olduğunu belirten Özen, “Uzungöl ve Trabzon’daki turizmin, bu eşsiz doğanın ve bunca kurul tarafından korunan alanın katledilmesini kim bitirmek istiyor?” diye sordu.

Uzungöl’de turizm ile ayakta durduklarını ve buna mecbur olduklarını vurgulayan Özen, “Doğa turizmi ile anılan bir bölgede bunun yapılacak olması akıl tutulmasıdır. İnsanlar HES’lere karşı değildir. Bizler yaşam alanlarının içinde olan, sit, özel çevre, afet alanı ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizmde 1. sırasındaki Uzungöl’e yapılmasına karşıyız” dedi.

Özen, açıklamasında şunları söyledi:

“Trabzon ve Uzungöl şu koşullarda daha fazla turisti karşılayabilecek bir potansiyele sahip iken, bu şehrin yöneticilerinin vizyon eksikliği bugün Uzungöl’e imarı getirtmiyor! Uzungöl’ün trafiğini çözemiyor! Uzungöl’ün hizmet kalitesini ve güvenirliğini sağlayamıyor! Uzungöl gibi sit alanı tarafından korunan, özel çevre koruma tarafından korunan, tabiat parkı olarak korunan bir bölgenin 600 metre aşağısında HES Projesine onay verebilen bir vizyonel bakış açısı ile Uzungöllüler ve Taşkıranlılar (HES’den etkilenecek diğer mahalle) karşı karşıya. Üstelik bu projenin yapılacağı alan da afet alanı var. Başlanılsa bile onlarca kamyon ve iş makinesi ile hem hafriyat hem de trafik yoğunluğu Uzungöl trafiğine ilaveten eklenip Uzungöl çekilmez bir hale getirilecek. Üstelik doğa turizmi ile anılan bir bölgede bunun yapılacak olması ‘akıl tutulması’dır. İnsanlar HES’lere karşı değildir. Bizler yaşam alanlarının içinde olan, sit, özel çevre, afet alanı ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizmde 1. sırasındaki Uzungöl’e yapılmasına karşıyız.

Bir firmanın enerjiden elde edeceği kar oranı Uzungöl’ün ve Uzungöl sayesindeki bütün Trabzon turizminin elde edeceği kar oranın binde biri bile etmez. Bunu kestiremeyen onay mercindeki yöneticilerimiz hem ahlaki, hem vicdani hem de din bilinci gereği bu zararın getirisi götürüsünü kestirebilmesi lazım. Bilinçli halk istemiyor, Belediye Başkanı istemiyor, hükümet partisi ‘Biz de istemiyoruz karşıyız’ diyor, şehirdeki meslek odaları istemiyor, üniversiteler istemiyor, sanatçılar istemiyor, doğaseverler istemiyor, Türk Halkı istemiyor ve turistler bile istemiyor iken şimdi bizler soruyoruz!

Uzungöl ve Trabzon’daki turizmin, bu eşsiz doğanın ve bunca kurul tarafından korunan alanın katledilmesini kim bitirmek istiyor?”

Etiketler uzungöl HES