ABD'nin yeni IŞİD yaptırımlarında Türkiye detayı

ABD, IŞİD'in Afganistan kolunun üç lideri ile Türkiye üzerinden örgüte para göndermekle suçlanan bir kişiye yaptırım kararı aldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD yönetimi, IŞİD'in Afganistan kolunun (IŞİD-Horasan) üç lideri hakkında yeni yaptırım kararları açıklarken, örgütün finansal işlerini Türkiye üzerinden yürüttüğü belirtilen bir kişi de ABD Hazine Bakanlığı'nın kara listesine alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, IŞİD-Horasan'ın emiri Sanaullah Ghafari, sözcüsü Sultan Aziz Azam ve Kabil vilayet lideri Maulawi Rajab'ın 'Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Teröristler' (SDGT) listesine alındığını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı ise İsmatullah Khalozai isimli kişinin 'hawala' adıyla bilinen kayıtdışı para aktarımı yoluyla örgüte son iki yıldır para aktardığını, bu sistemin Türkiye merkezli olduğunu duyurdu. Açıklamada Khalozai'nin Birleşik Arap Emirlikleri'nden alınan lüks malları uluslararası piyasalarda satıp elde edilen kârı Türkiye üzerinden IŞİD-Horasan'ın kasasına gönderdiği belirtildi. ABD Khalozai'yi, bir IŞİD-Horasan kuryesinin Afganistan'dan Türkiye'ye getirilmesini de içeren insan kaçakçılığı operasyonları yürütmekle de suçlayarak kara listeye aldı.

IŞİD, Afganistan'da yönetimi Taliban'ın ele geçirmesinin ardından ülkede özellikle Şiileri hedef alan bir dizi saldırı düzenlemiş durumda. (DIŞ HABERLER)