ABD'nin yaptırım listesindeki Putin'in çocukları hakkında neler biliniyor?

ABD'nin Rusya'ya yaptırımlar listesine dahil ettiği Putin'in iki kızına ilişkin kamuoyunda çok az bilgi mevcut. Maria Vorontsova ve Katerina Tikhonova ilgi alanlarındaki başarılarıyla da anılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızları bu kez ABD'nin yaptırım listesine alınmasıyla gündemde. Putin kızları Maria Vorontsova ve Katerina Tikhonova hakkında nadiren konuşmasıyla biliniyor, kaç çocuğu olduğuna ilişkin farklı spekülasyonlar sıklıkla gazetelerde konu oluyor. Putin'in 2013'te boşandığı eski Aeroflot görevlisi Lyudmila Putina ile evliliğinden olan iki kızı ise ABD'nin yaptırım listesine dahil ettiği iki Rusya vatandaşı daha oldu.

The Guardian'ın haberine göre, Putin'in çocukları hakkında basına yansıyan çok az bilgi var. Putin, 2015 yılında gazetecilere yaptığı açıklamada, kızlarının ülkeden ayrıldığı iddialarını reddederek şunları söylemişti: "Onlar Rusya'da yaşıyor ve Rusya'dan başka hiçbir ülkede eğitim görmediler. Onlarla gurur duyuyorum, okumayı ve çalışmayı sürdürüyorlar. Kızlarım üç Avrupa dilini de akıcı olarak konuşuyor. Hiçbir zaman 'yıldız' çocuklar olmadılar, spot ışıklarının üzerlerine çevrilmesinden hiçbir zaman zevk almadılar." Putin'in "iş ya da siyasetle ilgilenmediği"ni belirttiği çocukları ise farklı alanlardaki girişimleriyle kamuoyunda anıldı. 

DANS YARIŞMASINDA DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU İÇİN YARIŞTI

Putin'in Sovyetler Birliği'nin istihbarat örgütü KGB'de (Devlet Güvenlik Komitesi) çalıştığı 1986 yılında Dresden'de küçük kızı Katerina Tikhonova doğdu. Büyük annesinin soyadını kullanan Tikhonova, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Moskova Devlet Üniversitesi'nde okudu, fizik ve matematik alanlarında yüksek lisans yaptı. 2020 yılında da Moskova Devlet Üniversitesi'nde "Yapay zeka konuları ve zihinsel sistemler" enstitüsünün başkanlığına getirilmişti.

Akrobatik Rock'n'Roll dansına tutkusuyla bilinen Tikhonova, bu alanda 2013'te İsviçre'de düzenlenen dünya şampiyonasında beşinci oldu. Aynı yıl, ABD'nin "Kremlin'in şahsi bankası" olarak tanımladığı Rossiya Bank'ın sahiplerinden Nikolay Şamalov'un oğlu Kiril Şamalov'la evlendi. 2002'de henüz 20 yaşındayken Rus enerji devi Gazprom'un hukuk müşavirleri arasında yer alan Şamalov'un Putin'in kızıyla evliliği ise 2018'de sonlandı.

ŞAMALOV ÇİFTİNE AİT OLDUĞU İDDİA EDİLEN VİLLADA PROTESTO

Şamalov, 2022'de Forbes dergisi tarafından "Rusya'nın en genç milyarderi" olarak ilan edildi. Reuters ise 2015'te yapılan bir araştırmaya göre, Şamalov-Tikhonova çiftinin 2 milyar dolarlık servetinin yanı sıra Fransa'nın tatil beldesi Biarritz'de 4 milyon sterlinlik lüks bir villası olduğunu duyurmuştu. "Alta Mira" isimli villa, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırılarının başlamasının ardından protestocular tarafından kısa süreli işgal edilen villalar arasında yer almıştı.

HOLLANDALI MİLYARDERLE EVLİLİĞİ SONRASI AMSTERDAM'A YERLEŞTİ

Putin'in ABD'nin yaptırım listesine dahil edilen bir diğer kızı 36 yaşındaki Maria Vorontsova'nın ise hormonların bedendeki etkilerini inceleyen bir pediatrik endokrinoloji uzmanı olduğu biliniyor. Çocuklardaki "bodur büyüme" vakaları üzerine bir kitabı bulunan Vorontsova, Moskova'daki Endokrinoloji Araştırma Merkezi'nde çalışmalar yürütmüştü.

Kamuoyunda hakkında çok az bilgi olan Vorontsova, 2019'da Rusya'nın başkenti Moskova'da ABD büyükelçiliğinin karşısındaki bir binada ikamet etmesiyle de gündeme gelmişti. Rusya doğumlu Hollandalı milyarder Jorrit Faassen'le 2013'te evlenerek Amsterdam'a yerleşen Vorontsova'nın evliliğinin sona erdiğine ilişkin ise kamuoyunda iddialar yer almıştı.

'MÜDAHALEYE İZİN VERMEDİĞİM ÖZEL BİR HAYATIM VAR'

Putin'in Alina Kabaeva ile ilişkisinden dört, Svetlana Krivonogih'le ilişkisinden ise bir çocuğu daha olduğu iddialar arasında yer almıştı. Pandora Belgeleri'nde 46 yaşındaki Krivonogikh'in Putin'le ilişkisinden Luzia isimli bir kızı olduğu iddiaları yer almış ancak Kremlin bu iddiaları yalanlamıştı. Putin ise “Müdahaleye izin vermediğim özel bir hayatım var. Buna saygı duyulması gerekir" açıklaması yapmıştı.

Beyaz Saray, ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararlarını dün duyurmuştu. Buna göre, Rusya'nın en büyük finans kurumlarından Sberbank ve Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa Bank'ın yanı sıra Putin'in iki kızı, Dışişleri Bakanı Lavrov'un eşi ve kızı, Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Başbakan Mihail Mişustin ve Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri de yaptırım listesine alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ABD rusya putin ukrayna