ABD'li uzman: Delta varyantı, son büyük enfeksiyon dalgası olabilir

"Delta varyantı son büyük enfeksiyon dalgası olabilir" diyen ABD İlaç ve Gıda Dairesi'nin eski başkanı Gottlieb, korona virüsünün 'ikinci bir grip haline gelebileceğini' belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD İlaç ve Gıda Dairesi'nin (FDA) eski başkanı Dr. Scott Gottlieb, korona virüsünün Delta varyantının 'son büyük enfeksiyon dalgası olabileceğini' söyledi. FDA bünyesinde 23 yıl görev yapan Gottlieb, CNN kanalına yaptığı açıklamada, Delta varyantının ülkenin son büyük enfeksiyon dalgası olma potansiyeli taşıdığına ve Covid-19'un sorun oluşturmaya devam edebileceğine dikkati çekti.

'MEVSİMSEL HALE GELEBİLİR'

"Başka bir varyant ile hastalık veya aşı bağışıklığının delinmesi gibi beklenmedik bir gelişme olmazsa, Delta varyantı son büyük enfeksiyon dalgası olabilir" diyen Gottlieb, bu durumda Delta varyantının daha kalıcı ve endemik bir risk haline gelebileceğini söyledi. ABD'li uzman, "Korona virüsü yayılmaya devam edecek ancak mevcut oranlarla aynı olmayacak, daha çok mevsimsel bir düzene yerleşecek ve temelde ikinci bir grip haline gelecek. Ama muhtemelen daha gripten daha patojenik olacak" ifadelerini kullandı. 

'HAVALAR SOĞUDUKÇA VAKALARDA ARTIŞ YAŞANABİLİR'

ABD'deki yetişkinlerin yüzde 76'sının en az bir doz aşı olduğuna işaret eden Gottlieb, "Vaka oranlarının düştüğünü ve yayılma hızının yavaşlamaya başladığını görmek için nüfusun yaklaşık yüzde 80 veya 85 oranında aşılanmış olması gerekiyor" yorumunda bulundu. Eski FDA yöneticisi, özellikle daha soğuk havalar yaklaştıkça Delta varyantının etkisini sürdürebileceğini ve vakalarda artış yaşanabileceğini vurguladı.

'ÖLÜM VE HASTALIKLAR, TOPLUMUN TAŞIYAMAYACAĞI KADAR FAZLA OLACAK'

Grip vakaları ile birlikte dolaşan korona virüsünün vaka ve ölümleri daha fazla artırabileceğine değinen Gottlieb, "Zorluk şu ki, zaten bir gribimiz var ve griple birlikte dolaşan Covid-19 varsa, bu iki bulaşıcının neden olacağı kümülatif ölüm ve hastalıklar toplumun taşıyamayacağı kadar fazla olacak" açıklamasında bulundu. Gottlieb, ofislerin daha az nüfuslu hale getirilmesi ve kamusal alanlarda en azından gönüllü olarak maske takılmasının önemine vurgu yaptı.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, geçen hafta çarşambadan itibaren ülkede her gün ortalama 130 binden fazla yeni Covid-19 vakası kaydedildi. Bu rakamın 14 Eylül'e kadarki zaman diliminin baz alındığı 2021 yazı ortalamasından (günlük 172 bin) düşük olsa da 2.5 ay önceki rakamların 11 katından daha fazla olduğuna işaret edildi. (AA/DIŞ HABERLER)