ABD'li üst düzey heyet Kiev'de: 713 milyon dolarlık ek yardım sözü

ABD dışişleri ve savunma bakanlarının yer aldığı üst düzey heyet Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Zelenskiy'le görüşen heyet, 713 milyon dolarlık ek insani yardım sözü verdiği kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bu yana Kiev'i ziyaret eden ilk üst düzey ABD'li heyet oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le bir araya gelen ABD'li heyet, Kiev'in başta daha fazla ağır silah talepleri olmak üzere ülkedeki duruma ilişkin görüşmeler yaptı. Polonya'dan kara yoluyla dün akşam Kiev'e ulaşan heyet, Zelenskiy'le yaptığı görüşmede 713 milyon dolarlık ek insani yardım sözü verdi. 

Zelenkiy görüşmeye ilişkin Telegram hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Üst düzey ABD'li yetkililerden oluşan heyetin, Ukrayna devleti için bu kritik anda Kiev'e yaptığı ziyaret bizim için çok değerli ve önemlidir. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile savunma yardımı, Rusya'ya karşı yaptırımların güçlendirilmesi, Ukrayna'ya mali destek ve güvenlik garantileri hakkında görüştük. Eşi görülmemiş yardımınız için ABD'ye teşekkür ederiz!" 

Associated Press'e (AP) konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ise 165 milyon dolarlık ek mühimmat desteği yapılacağını belirterek askeri yardım miktarının 3,7 milyar dolara çıkarıldığını söyledi.

BÜYÜKELÇİ KİEV'E DÖNECEK

ABD'nin büyükelçisinin de Kiev'e döneceğinin sinyali verildi. Polonya'da gazetecilere isminin açıklanmaması kaydıyla brifing veren bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Bu yüz yüze görüşmenin yerini hiçbir şey tutamaz ve elbette ülkeye geri dönmek bir sembolü temsil ediyor" dedi. ABD'li heyetin Kiev'de bugün de görüşmelerine devam etmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)