ABD'li ilaç firması Merck duyurdu: Covid-19'a karşı ilk ilaç, kullanım izni yolunda

ABD'li ilaç firması Merck Covid-19 virüsünün ölüm riskini yarı yarıya azaltan ilaç geliştirdiklerini duyurdu. Molnupiravir'in kullanım onayı için başvuruda bulunulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 virüsüne karşı ağız yoluyla alınan hap ile tedavide Merck firması hastaneye yatma ve ölüm riskini yarı yarıya düşürdüklerini açıkladı. Kullanım izni başvurusu yapılacak ilacın adet fiyatı 700 dolar olarak geçiyor.  

YARI YARIYA DÜŞÜŞ

ABD’li ilaç şirketi Merck, Covid-19'a karşı geliştirdikleri deney aşamasındaki hapın virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatmayı ve ölüm riskini yarıya düşürdüğünü duyurdu. Reuters'a konuşan Marck Baş Yöneticisi Robert Davis gelişmenin 'Covid-19 ile nasıl başa çıkılacağına dair tüm diyaloğu değiştireceğini' dile getirdi. Merck ve ortağı Ridgeback Biotherapeutics şirketinden yapılan açıklamada, Covid-19 semptomları ortaya çıktıktan sonraki 5 gün içinde 'molnupiravir' ilacını alan deneklerin, 'plasebo' alanlara göre hastaneye yatma ve ölüm oranının yarı yarıya azaldığı bildirildi.

Açıklamada, molnupiravir için yakında ABD ve dünyada kullanım izinlerine başvurulacağı da belirtildi. Onaylanması halinde Covid-19’u tedavi ettiği kanıtlanan ilk hap olması beklenen molnupiravirin, salgınla mücadelede önemli bir adım olabileceğine işaret edilen açıklamada, hastaların molnupiravir hapını beş gün boyunca günde iki kez alması gerekeceği kaydedildi.

'ÇIĞIR AÇICI'

Merck’in ilaç üzerinde yaptığı önceki deneyler, ilacın şiddetli semptomları bulunan ya da hastaneye yatmış hastalara fayda sağlamadığını göstermişti. 

John Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden Amesh Adalja, ağız yoluyla alınan anti virüsün hastaneye kaldırılma riskinin düşürülmesinde 'çığır açıcı' olabileceğini söyledi. Mevcut uygulanan tedavi yöntemlerinin 'yoğun ve lojistik açıdan zor olduğunu' sözlerine ekleyen Adalja, 'ağızdan alınan bir hap ile durumun tersine döneceğini' sözlerine ekledi. 

FİYATI NE OLACAK?

Merck, tarafından yapılan açıklamada molnupiravir'in şimdiye kadar tüm varyantlara karşı etkili olduğunu bildirdi. ABD'li ilaç üreticisi yıl sonuna kadar 10 milyon adet üretme beklentilerinin olduğunu söyledi. Bununla birlikte şirketin ABD hükümeti ile 1.7 milyon adet molnupiravir sağlama sözleşmesi bulunuyor. Bu anlaşmada belirlenen adet fiyatı ise 700 dolar (yaklaşık 6 bin 200 lira) olarak aktarılıyor. 

 

Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 234 milyon 783 bine, hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyon 801 bine ve iyileşenlerin sayısı 211 milyon 579 bine yükseldi. Vaka sayısı ABD'de 44 milyon 325 bini, Hindistan'da 33 milyon 775 bini, Brezilya'da 21 milyon 427 bini ve İngiltere'de 7 milyon 807 bini geçti. (DIŞ HABERLER/AA)