AB'den Yunanistan'a 'basın özgürlüğü' tepkisi

AB'den Yunanistan yönetimine basın özgürlüğüne yönelik müdahalelerle ilgili tepki geldi. Miçotakis, Avrupalı siyasetçilere ülkesinin basın alanında Afrika ülkeleriyle karşılaştırılamayacağını savundu.

Google Haberlere Abone ol

Nikolaos Stelya

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis basın özgürlüğü alanında sert eleştirilerle karşı karşıya geliyor. Avrupa Birliği (AB) düzleminde Yunanistan’daki muhafazakâr iktidar yanlısı medya tekeli tepkilere neden oluyor. Medya özgürlüğü alanındaki gerileme nedeniyle Yunanistan muhalefeti de Miçotakis kabinesini eleştiriyor. 

Yunanistan’daki medya özgürlüğü ve bağımsızlığı sorunu Başbakanın salı günü, Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen beşinci "This is Europe" tartışması sırasında AP milletvekillerine hitap etmesi vesilesiyle tekrardan Yunanistan gündemine oturdu. 

Daha önceki dönemde Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı, İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi ve İrlanda Taoiseach'ı Micheál Martin ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković'i ağırlayan Avrupalı vekiller Miçotakis ile gerçekleştirilen toplantıda Atina’ya eleştiriler yönelttiler. 

AVRUPALI SİYASETÇİLER TEPKİLİ

Avrupa Parlamentosu üyeleri sığınmacıların yasadışı yollarla geri itildiğine dair çok sayıda rapora ve ülkenin AB değerlerine, özellikle de hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğüne saygı konusundaki son dönemdeki siciline ilişkin endişelere odaklandı. Bu bağlamda bazı siyasetçiler Yunanistan’da basın özgürlüğünün son yıllarda büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu görüşünü ele verdi. 

Dün Avrupa Parlamentosu’nda eleştirilere yanıt vermeye çalışan Miçotakis Avrupalı siyasetçilere ülkesinde yayımlanan muhalif gazetelerin ön sayfalarını göstererek ülkesinin basın ve ifade özgürlüğü alanında Afrika ülkeleriyle karşılaştırılamayacağını ileri sürdü. 

ATİNA'DA DÜELLO

Miçotakis’in Avrupa Parlamentosu’ndaki savunması Atina’da muhalefetin tepkisine neden oldu. Yunanistan medyasındaki son bilgilere göre ana muhalefet lideri Aleksis Çipras önümüzdeki saatlerde mecliste Miçotakis’e yanıt vermeye hazırlanıyor. 

Syriza hükûmete yönelik eleştirilerini son yıllarda Avrupa’da ve uluslararası mecralarda yayımlanan raporlarda Yunanistan’daki medya özgürlüğünün gerilediği gerçekliği üzerinde temellendiriyor. 

Yakın dönemde gazetecilere yönelik silahlı saldırıların yaşandığı Yunanistan’da büyük medya kuruluşlarının birçoğu muhafazakâr hükûmet ile yakın ilişkiler içerisinde.

MİÇOTAKİS'TEN AB'YE 'BATI BALKANLAR' ÇAĞRISI

Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşması çerçevesinde basın özgürlüğü ile ilgili eleştirilerin yanı sıra Başbakan Miçotakis, ülkesinin son birkaç yılda diğer AB ülkelerine kıyasla daha fazla acı sorunla karşılaştığı, ancak nihayetinde neredeyse euro birliğinden çıkmasına neden olan siyasi ve ekonomik zorlukların üstesinden gelmesini bildiğini belirtti. 

Miçotakis’e göre Yunanistan, Avrupa'nın en çok büyüyen ekonomileri arasında yer almasının yanı sıra, AB'nin pandemiye verdiği yanıtta ve dış sınırını Türkiye'nin göçmenleri araçsallaştırmasına ve Yunanistan ile Kıbrıs'a yönelik saldırganlığına karşı korumada AB'nin geleceği için verilen mücadelenin ön saflarında yer alıyor.

Bu cephelerde daha fazla dayanışma talep eden Miçotakis, özellikle enerji ve savunma alanlarında daha fazla entegrasyona paralel olarak Batı Balkanlar'da da AB genişlemesi çağrısında bulundu. 

Miçotakis ayrıca, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de bir dizi altyapı ve işbirliği girişimiyle AB'nin enerji özerkliğinin ve yeşil dönüşümünün geliştirilmesinde oynamaya hazır olduğu rolün altını çizdi ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa atıfta bulunarak, demokrasi, adalet, barış ve uluslararası hukuktan yana olunması gerektiğini vurguladı. 

Miçotakis, hızla artan enerji maliyetlerini dizginlemek için koordineli bir eylemden yana olduğunu ve bunun popülist söylemlerin alanını sınırlayarak Avrupa Birliği'ni de koruyacağını teyit etti. Ayrıca, AB'nin bir yandan bir Avrupa kimliği inşa etmeye ve kalıcı istikrar için mücadele etmeye devam ederken, diğer yandan da önceki nesillerin uğruna savaştığı özgürlük ve refahı koruması gerektiğini sözlerine ekledi.