AB'den Maraş tepkisi: Ciddi endişe kaynağı

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Maraş'ın açılmasının 'ciddi bir endişe' kaynağı olduğunu dile getirdi. Borrell, KKTC'nin Birleşmiş Milletler kararın saygı duyması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) üyeleri adına bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin KKTC'nin Maraş'ı sivil kullanıma açmasını 'ciddi bir endişe' olarak değerlendirdiğini söyledi. Borrell, Kuzey Kıbrıs'ın geri adım atarak bölgeyle ilgili alınan BM kararına saygı göstermesini istedi.

AB'nin Birlşemiş Milletler (BM) şemsiyesi altında Ada'nın geleceği için başlatılacak görüşmeleri desteklediğini vurgulayan Borrel, "AB, aynısını Türkiye'den de bekliyor" şeklinde konuştu.

Maraş, Türkiye'nin 1974'teki Kıbrıs harekatı sonrası BM tarafından denetlenmeye başlayan Yeşil Hat bölgesinde yer alıyor. Maraş'ın sivillerin kullanımına 46 yıldır izin verilmiyordu. Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen hafta başında Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Maraş'ın belirli bölgelerinin halka açılacağını duyurmuştu. Bu açıklama sonrası eleştirilere rağmen 'Hayalet Şehir' olarak anılan Maraş'ın bazı bölgeleri geçtiğimiz perşembe günü halka açıldı. (Kaynak: DW Türkçe)