AB'den Kosova'daki yerel seçimin yenilenmesi talebi: 'Ciddi sonuçları olur'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Kosova'dan üç açık taleplerinin olduğunu söyleyerek, "Bunların olmaması, ilişkilerimizde ciddi sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, gerginliğin arttığı Kosova'da yerel seçimlerin yenilenmesini, önceki seçimi boykot eden Kosovalı Sırpların da yenilenen seçimlere katılımının sağlanmasını istedi.

AA'nın haberine göre, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nin yapıldığı Moldova'da, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ayrı ayrı görüşen Borrell, temaslar hakkında sosyal medyada açıklama yaptı. Kosova'nın kuzeyindeki 'tehlikeli' durumu ele aldıklarını belirten Borrell, AB'nin Kosova'dan taleplerini aktardı.

'BUNLARIN OLMAMASI CİDDİ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR'

"Üç açık talebimiz var" diyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, bu talepleri şu şekilde sıraladı: "Yerel seçimlerin hemen yenilenmesi, Kosovalı Sırpların katılımının sağlanması ve AB kolaylaştırıcılığındaki diyalog kapsamında Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliğinin kurulması için çalışmaların başlaması." Borrell, "Bunların olmaması, ilişkilerimizde ciddi sonuçlar doğuracaktır" ifadesini kullandı.

'BU EYLEMLER KOSOVAYI VE BÖLGEYİ İSTİKRARSIZLAŞTIRMAYI AMAÇLIYOR'

Toplantı için Moldova'da bulunan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de burada Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Borrell ile bir araya geldi. Kosova Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Kosova ve bölgedeki son siyasi ve güvenlik gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Osmani, ülkenin içinden geçmekte olduğu süreçlerde uluslararası ortaklarla koordinasyonu sürdürme kararlılığını yineledi. Cumhurbaşkanı, Kosova'nın ülkenin kuzeyinde asayiş tesis etme çabalarına, Vucic tarafından desteklenen ve Kosova polisi ve NATO'nun Kosova Barış Gücü askerlerine saldıran, gazeteci ve vatandaşlara saldırmaya devam eden suç çetelerine dönüşen yasa dışı Sırp yapıları tarafından meydan okunduğunu vurguladı" denildi.

Bu tür eylemlerin Kosova'yı ve bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçladığını belirten Kosova Cumhurbaşkanı'nın, bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atan eğilimlere karşı AB ülkelerinin benzersiz bir karşı duruş sergilemesi gerektiğini dile getirdiği aktarıldı. Osmani'nin görüşmede, Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel ve Ohri'de varılan anlaşmaların bir bütün olarak uygulanması konusundaki ilkeli tutumunu yeniden teyit ettiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'te 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs'ta, yerel seçimleri boykot eden Kosovalı Sırplarca protesto edilmişti.

Bölgede protestoların sürmesi üzerine Kosova polisi ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı. Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs'ta da belediye binalarını koruyan KFOR askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak gören Sırbistan da ordusunu Kosova sınırına yerleştirme kararı almıştı. Kosovalı Sırplar, talepleri yerine getirilene kadar belediye binası önünde düzenledikleri protestolara devam edeceklerini belirtmişti. Sırbistan yönetimi, Kosovalı Sırpların boykot ettiği ve katılımın yüzde 3'te kaldığı seçimlerin geçersiz olduğunu savunuyor. Sırp tarafı, 2013'te imzalanan Brüksel Antlaşması'nın tüm gerekliliklerini yerine getirdiklerini, Kosova'nın ise "Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması" maddesini hayata geçirmediğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)