AB'den, BMW ve Volkswagen'e 875 milyon euroluk 'emisyon' cezası

Avrupa Komisyonu, egzoz gazı temizleme sistemlerinde gizli ortaklık yaparak rekabet kurallarını çiğnediğini tespit ettiği otomotiv üreticileri BMW ve Volkswagen'e toplam 875 milyon euro ceza verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, dizel otomobillerin egzoz gazı temizleme sistemlerinde gizli ortaklık yaparak kartel kurdukları ve rekabet kurallarını çiğnedikleri gerekçesiyle Alman otomotiv şirketi BMW'ye 373 milyon euro, Volkswagen'e 502 milyon euro olmak üzere toplam 875 milyon euro para cezası verdi.

Bu kartele katıldığı tespit edilen diğer büyük Alman üreticisi Daimler (Mercedes) ise ceza almadı. Konuyu ifşa etmeyi seçen Daimler'e yargılama aşamasında tam dokunulmazlık verildi. Şirket bu şekilde yaklaşık 727 milyon euroluk bir para cezasından kurtuldu. Diğer iki şirketin de söz konusu cezaları kabul ederek Komisyon'la anlaştığı belirtildi.

Komisyon'dan yapılan açıklamada üç grubun da nitrojen oksit emisyonlarının saflaştırılması alanındaki çalışmalarda birbirlerine danıştıkları ve rekabete aykırı uygulamalarda bulunarak AB kurallarını ihlal ettikleri ifade edildi.

Rekabetten Sorumlu Avrupa Komiseri Margrethe Vestager yaptığı basın açıklamasında, "Bu gruplar, zararlı emisyonları azaltma konusunda AB emisyon standartlarının yasal olarak gerektirdiğinin daha ötesine ulaşabilecek bir teknolojiye sahipti. Ancak sahip oldukları teknolojinin tüm potansiyelini kullanmayarak birbirleriyle rekabet etmekten kaçındılar ve yasal olarak öngörülen seviyeyi geçmediler" dedi. (DIŞ HABERLER)