ABD'den yeni uydu görüntüleri: Kuzey Kore nükleer testlere hazırlanıyor

Uygu görüntülerini inceleyen uzmanlar, Kuzey Kore'nin nükleer testlere yeniden hazırlanmaya başlamış olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülkenin ordusunu "düşmanı yok etmek için her şekilde güçlerini artırmaya" çağırırken ABD merkezli yayınlanan yeni uydu görüntüleri ülkede olası bir nükleer test için artan hazırlıklara işaret ediyor. 

Reuters'in haberine göre, ABD'nin Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) yayınladığı uydu görüntülerine dayanarak hazırladığı raporda, "Mevcut uydu görüntüleri, hazırlıkların iyi devam ettiğini ve önemsiz bir faaliyet olarak düşünülmemesi gerektiğini ortaya koyuyor" denildi.

CSIS, uydu görüntülerinin yeni binaların inşasını, Punggye-ri Nükleer Test sahasında 3 No'lu Tünel'in girişinin hemen dışında ekipman ve malzeme artışını gösterdiğini söyledi. Raporda, "Yedinci bir nükleer testin tarihi, kuşkusuz yalnızca Kim Jong Un'un kişisel kararına bağlı olacaktır" denildi.

Pazartesi günü yapılan askeri geçit töreninde, en büyük kıtalararası balistik füzesi, Hwasong-17 ve yakın zamanda test edilmiş bir hipersonik füze de dahil olmak üzere, Kuzey Kore'nin en yeni füzelerinden birkaçı yer aldı. Devlet haber ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre Kim, verdiği demeçte, füze sergisinin "Cumhuriyet'in silahlı kuvvetlerinin modernliğini, kahramanlığını, radikal gelişimini ve eşsiz askeri ve teknolojik üstünlüğünü" gösterdiğini söyledi.

Kuzey Kore silahlarının saldırı değil savunma amaçlı olduğunu iddia ediyor.