ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar: 10 Rus diplomat sınırdışı ediliyor

ABD yönetimi, seçimlere müdahale iddiasıyla Rusya'ya yeni yaptırımlar açıkladı. Moskova'nın yanıtı gecikmedi: Rusya'nın yanıt vermesi kaçınılmaz olacaktır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD yönetimi, Rusya'nın 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Moskova'ya yeni yaptırım kararı aldı. 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine karar verilirken, bazı kurum ve kuruluşlar da yaptırım listesine eklendi. Rusya'dan gelen açıklamadaysa, "Karşılık vermemiz kaçınılmaz olacaktır" denildi.

RUSYA: ABD GERİLİMİ TEHLİKELİ BİÇİMDE TIRMANDIRIYOR 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, yaptırımların her iki ülkenin de çıkarlarına aykırı olduğu belirtilip "Rusya'nın yanıt vermesi kaçınılmaz olacaktır" denildi. Açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmede ilişkileri normalleştirmek istediğini söylediği ama Washington'ın eylemlerinin ters yönde olduğu belirtildi.

'BEDELİNİ ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKLAR'

"ABD ikili ilişkilere verdiği hasarın bedelini ödemek zorunda kalacak" denilen açıklamada, "ABD'nin düşmanca adımları Moskova ile Washington arasındaki gerilimi tehlikeli bir biçimde tırmandırıyor" ifadeleri kullanıldı. ABD'nin Moskova Büyükelçisi de bakanlığa çağrıldı. 

ABD'NİN YAPTIRIM KARARLARI NEYİ İÇERİYOR?

Joe Biden yönetiminin Rusya'ya yeni yaptırım kararları açıklayacağı iddiası, son günlerde Amerikan basınında geniş yer bulmuştu. Beyaz Saray'dan bugün yapılan resmi açıklamadaysa, "Rusya hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD'nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemlerde bulunduğu" savunularak, 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği duyuruldu.

Beyaz Saray açıklamasına göre, 16 tüzel kişilik ve 16 şahısa da, 'Rusya hükümetinin seçimleri etkileme girişimlerini hayata geçirmeleri, dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulunmaları' gerekçesiyle yaptırım uygulanacak. Aynı zamanda, altı Rus teknoloji şirketi de Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdikleri iddiasıyla listeye eklendi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ABD Rusya yaptırım