ABD'den Rusya'ya tepki: Navalni ve yüzlerce gösterici serbest bırakılsın

ABD, Rus muhalif lider Aleksey Navalni ve gösterilerde gözaltına alınan yüzlerce kişinin serbest bırakılması için Rusya'ya çağrı yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Rusya'nın kanun önünde eşitlik, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı duyacağı konusunda uluslararası sorumlulukları var” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasını, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmesine tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yapan Blinken, “ABD, Rus makamlarının muhalif lider Aleksey Navalni'nin ertelenmiş cezasını 2 yıl 8 ay hapis cezasına çevirmesinden derin kaygı duymaktadır. Tüm Rus vatandaşları gibi Navalni de Rusya anayasasının sunduğu haklara sahiptir ve Rusya'nın kanun önünde eşitlik, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı duyacağı konusunda uluslararası sorumlulukları var” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Navalni'nin 2014'te suçlu bulunduğu yargılamanın "keyfi" ve "siyasi" olduğuna karar verdiğini hatırlatan Blinken, şu anda Navalni hakkında devam eden suçlamaların da 2014'teki sürecin devamı olduğunu söyledi.

Blinken, “Sayın Navalni ve barışçıl toplanma ve fikir özgürlüğü dahil son haftalarda vatandaşlık haklarını kullanan yüzlerce Rus vatandaşın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz” ifadelerini kullandı. (WASHINGTON/AA)