ABD'den Oruç Reis açıklaması: Hesaplı provokasyona son verin

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Oruç Reis gemisini yeniden Meis açıklarına göndermesine tepki gösterdi. Açıklamada Ankara'ya, 'hesaplı provokasyona son verme' ve 'Yunanistan'la istikşafi görüşmelere başlama' çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Oruç Reis gemisini yeniden Meis'in güneyine gönderme kararıyla Doğu Akdeniz gerilimi bir kez daha tırmanırken, ABD'den çağrı geldi. ABD Dışişleri'nin açıklamasında, Türkiye'nin kararından 'üzüntü duyulduğu' belirtildi; Ankara'ya 'hesaplı provokasyona son verme' ve 'Yunanistan'la istikşafi görüşmelere derhal başlama' çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus'un yazılı açıklamasında, "Zorlama, tehdit, korkutma ve askeri faaliyetler Doğu Akdeniz'deki gerilimleri çözmeyecektir. Türkiye'ye bu hesaplı provokasyona son verme ve Yunanistan'la istikşafi görüşmelere derhal başlama çağrısında bulunuyoruz" denildi. Açıklamada Türkiye, pazar akşamı açıklanan Oruç Reis kararıyla 'Yunanistan'la görüşmelerin yeniden başlamasını kasten karmaşık hale getirmekle' suçlandı.

Yunanistan'la temasın başladığı bir dönemde Türkiye'nin yeni Navtex yayınlayarak Oruç Reis'i tekrar Meis'in güneyine gönderme kararı alması Atina'nın tepkisini çekmişti. Yunanistan hükümeti, tarih belirlenmesi aşamasına gelinen istikşafi görüşmelerin, Oruç Reis limana dönmeden başlamayacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)