ABD'den İsveç'te Kuran yakılmasına tepki: 'Saygısız ve incitici'

İsveç'te bir cami önünde düzenlenen Kuran yakma eylemine tepki gösteren Patel, "Yasal olabilecek bir şeyin her zaman uygun olacağı anlamına gelmediğini sürekli olarak dile getirdik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı, İsveç’in başkenti Stockholm'de bir caminin önünde Kuran yakılmasının ardından, dini metinlerin ateşe verilmesi ve tahrip edilmesinin saygısızlık olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel günlük basın brifinginde, Washington'un Türkiye'yi İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylaması için teşvik etmeye devam ettiğini de söyledi.

'YASAL OLAN BİR ŞEY HER ZAMAN UYGUN OLMAZ'

VOA Türkçe'nin aktardığına göre Patel, günlük basın brifinginde Stockholm’deki eyleme Ankara’nın tepkisi de hatırlatılarak, ABD’nin İsveç’in NATO’ya katılımı konusunda beklentilerini etkileyip etkilemediği soruldu. Patel bu soruya, şu yanıtı verdi:

“Dini metinlerin yakılmasının ve tahrip edilmesinin saygısızlık ve incitici olduğunu ve yasal olabilecek bir şeyin her zaman uygun olacağı anlamına gelmediğini sürekli olarak dile getirdik. Bu konuda konuşmayı İsveç hükümeti ve güvenlik güçlerine bırakıyoruz. Ancak genel olarak, İsveç'i mümkün olan en kısa sürede ittifaka kabul edebilmemiz için Macaristan ve Türkiye'yi İsveç'in katılım protokolünü gecikmeden onaylamaya çağırmayı sürdürüyoruz."

'İSVEÇ, YETENEKLİ BİR SAVUNMA ORTAĞI'

İsveç'in geçen yıl Madrid zirvesi sırasında Finlandiya ve Türkiye ile imzaladığı üçlü mutabakat anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiğine inandıklarını yineleyen Patel, “İsveç'in NATO'nun değerlerini paylaşan, ittifakı güçlendirecek ve Avrupa güvenliğine katkıda bulunacak güçlü ve yetenekli bir savunma ortağı olduğuna güveniyor ve mümkün olan en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğine inanmaya devam ediyoruz’’ diye konuştu.

 

İsveç polisi Kuran yakma ve yırtma eylemine izin vermişti. Eylemi organize eden iki kişiden biri Kuran sayfalarını yırtmış, ayakkabılarını silmiş, içine domuz pastırması koyduktan sonra da ateşe vermişti. İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin görüşmelerin devam ettiği bir dönemde, NATO liderler zirvesine iki hafta kala gerçekleşen eyleme, Türkiye tepki göstermişti.

STOLTENBERG: İSVEÇ'İ KABUL ETME ZAMANI GELDİ

Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İsveç’in NATO üyesi olmasına desteğini yineledi. Stoltenberg, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşmesinin ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “İsveç’i NATO’nun tam üyesi olarak kabul etme zamanının geldiği yönünde mutabıkız” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler isveç kuran patel abd