ABD'den 'Bu adam iktidarda kalmamalı' sözlerine ikinci 'düzeltme'

ABD Başkanı Biden'ın Rusya lideri Putin hakkındaki "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" sözleri tartışma yarattı. Beyaz Saray'ın ardından ABD Dışişleri Blinken'dan da 'düzeltme' geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" sözlerine ilişkin tartışma sürüyor. Washington'ın Rusya politikasında temel bir değişim olarak yorumlanan bu sözlerin ardından, ABD'den peş peşe 'düzeltme' geliyor. Beyaz Saray'ın "Biden rejim değişikliğinden bahsetmiyordu" açıklaması sonrasında, ABD Dışişleri Anthony Blinken da 'Rusya'da rejim değişikliği hedefledikleri'ni reddetti.

'HİÇBİR YERDE BÖYLE BİR HEDEFİMİZ YOK'

Kudüs ziyaretinde konuşan Blinken, ABD'nin 'Rusya'da veya bir başka yerde rejim değişikliği stratejisi izlemediğini' söyledi. Blinken, "Sanıyorum dün gece Başkan da Beyaz Saray da, Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya veya bir başka yere savaş açma veya saldırganca davranma yetkisine sahip olamayacağını belirtti" dedi. Blinken, "Bildiğiniz gibi, defalarca söylediğimizi duyduğunuz gibi, Rusya'da veya bir başka yerde rejim değişikliği stratejimiz yok" ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı, bu konuda söz konusu ülkelerin halklarının karar vereceğini söyledi.

KREMLİN'DEN SERT TEPKİ

Biden'ın sözlerine Kremlin'den "Bir devletin lideri ruh halini kontrol edebilmeli" tepkisi gelmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu tür kişisel hakaretler, ABD'nin mevcut yönetiminin döneminde ikili ilişkiler için fırsat penceresini daraltıyor. Bunun farkında olunması gerekir" demişti. 

EMEKLİ ABD'Lİ DİPLOMAT: HASAR ONARILMALI

Biden'ın sözlerinin tepki çektiği yer sadece Rusya da değil. Emekli ABD'li diplomat ve ABD Dış İlişkiler Konseyi isimli düşünce kuruluşunun başkanı Richard Haas, Biden'ın sözlerinin yapıcı olmadığını söyledi. Haas Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı'nın sözleri zor bir durumu daha zor, tehlikeli bir durumu daha tehlikeli hale getirdi. Bu açık. Daha az açık olan şeyse, hasarın nasıl onarılacağı. Önde gelen yardımcılarının mevkidaşlarıyla temas kurmalarını ve ABD'nin Rusya hükümetiyle muhatap olmaya hazır olduğunu açıkça ifade etmelerini öneririm" dedi.

'PUTİN BU AÇIKLAMALARI KULLANACAK'

İngiltere Parlamentosu Savunma Karma Komisyonu Başkanı Tobias Ellwood da, Biden'ın sözlerinin akıllıca olmadığını ve 'sadece Putin'in işine yarayacağını' söyledi. Ellwood, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bu (açık) sonuca varmak Rusya halkına kalmış bir durum. Putin/Şi (ve birçok Rus) şimdi ABD Başkanı'nın daha geniş çaplı hedefinin Ukrayna'yı desteklemek yerine 'rejim değişikliği' olduğunu düşünecek. Putin bunu kendi lehine kullanacak şekilde eğip bükecek ve daha sert savaşacaktır" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE HÜKÜMETİ: RUSYA HALKI KARAR VERİR

İngiltere Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi ise Sky News kanalına yaptığı açıklamada, Putin'in geleceğine Rusya halkının karar vereceğini söyledi.  

Biden dün Rusya'nın komşusu Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı konuşmada Putin'den 'kasap' diye söz etmiş, "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" demişti. Washington'ın politika değiştirerek Rusya'da artık yönetim değişikliği hedeflediğine yorulan bu sözlerin ardından Beyaz Saray'dan "Biden yönetim değişikliğini kast etmedi" şeklinde 'düzeltme' gelmişti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Joe Biden Ukrayna Rusya