ABD'den Brezilya'ya üç yıl sonra ilk ziyaret: Rusya ilişkilerimizi baltalıyor

ABD'li yetkililerin Brezilya ile 2019'dan bu yana ilk defa üst düzey görüşme yaptıkları ve ülkeyle olan ilişkileri geliştirmek istedikleri duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Brezilya hükümetiyle 2019'dan bu yana ilk üst düzey görüşmelerini yaptı. Brezilya'nın aşırı sağcı lideri Jair Bolsonaro'nun Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları kınamasındaki temkinli tutumu da görüşmede ana konu başlıklarından biri oldu.  Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD'li üst düzey heyet Bolsonaro yönetimiyle Ukrayna'ya saldırılarla ilgili düşünce farklılığına rağmen bağları güçlendirmeyi hedeflediğini iletti.

'RUSYA İLİŞKİLERİ BALTALIYOR'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada Brezilyalı diplomatlara Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ile birlikte oy kullandıkları için teşekkür etti. Nuland gazetecilere verdiği demeçte, "Dünyanın çalkantılı olduğu bir dönemde ABD ve Brezilya'nın birbirine ihtiyacı var" dedi; Rusya'nın ise "ABD ve Brezilya'nın savunduğu ilkeleri baltaladığını" söyledi.

Brezilya'daki seçim sistemine yönelik eleştiriler hakkında bir soruya Nuland, ABD'nin Brezilya'nın güçlü demokratik kurumlarına güvendiğini söyleyerek, "Sistemlerinize güveniyoruz ve sizin de güvenmeniz gerekiyor" dedi.

Ekonomik Büyüme, Enerji ve Çevre Müsteşarı Jose Fernandez ise ABD'nin Brezilya'nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) katılmasını desteklediğini, ancak üyelik sürecinin "birkaç yıl süreceğini" söyledi.

AMAZON ORMANLARININ DURUMU DA GÖRÜŞÜLDÜ

Brezilyalı bir yetkili de basına verdiği demeçte, ABD'li yetkililerin Amazon'daki ormansızlaşma konusundaki endişelerini dile getirdiklerini belirterek "Somut sonuçlar görmek istiyorlar” dedi. Dünyanın en büyük yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma Bolsonaro döneminde iyice arttı ve Ocak ve Şubat aylarında rekor seviyelere ulaştı. ABD’li yetkililerin, Brezilya'nın ormansızlaşmayı engellemek için ne yaptığını sordukları ve gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir kalkınmayı finanse etmek açısından daha fazlasını vermeleri gerektiğini söyledikleri belirtildi. (DIŞ HABERLER)