ABD'den Azerbaycan-Ermenistan çağrısı: İletişim hatları yeniden kurulmalı

"Daha fazla askeri düşmanlığa karşı itidal çağrısında bulunuyoruz" diyen Kirby, iki ülke arasında askeri kanallar üzerinden doğrudan iletişim hatlarının yeniden kurulması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışma haberlerinden endişe duyduğunu söyleyerek, her iki ülkenin hükümetlerini diplomatik ve askeri kanallar üzerinden doğrudan iletişim hatlarını yeniden kurmaya çağırdı. Kirby, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, şiddeti sona erdirmek için ne yapabileceğini görmek amacıyla hem Ermenistan hem de Azerbaycan hükümetiyle aktif olarak iletişim halinde olduklarını kaydetti Kirby, “Bu çatışmaya askeri bir çözüm olamaz. Daha fazla askeri düşmanlığa karşı itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.

'HER TÜRLÜ ASKERİ ÇATIŞMAYA DERHAL SON VERİLSİN'

VOA Türkçe'nin aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de daha erken saatlerde ülkesinin Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki saldırı haberlerinden derin endişe duyduğunu söyleyerek, çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Blinken, yazılı açıklamasında, "ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

BLINKEN, ALİYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in gece Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le konuştuğunu ve Ermenistan’ın açtığı topçu ateşiyle Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki askeri eylemlere ilişkin derin kaygılarını ele aldığını söyledi. Price’a göre Bakan Blinken, Aliyev’i çatışmalara son vermeye çağırdı ve Amerika’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmaları sonlandırma ve barış anlaşmasına varması için ön ayak olacağını kaydetti.

'PUTİN, HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERİYOR'

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, sınırdaki çatışmaların en az 49 Ermeni ve 50 Azeri askerin ölümüne ve iki eski Sovyetler Birliği ülkesinde yeni bir savaşın patlak vermesi korkularının artmasına yol açması üzerine, Ermenistan ve Azerbaycan'ı çatışmaları sonlandırmaya çağırdı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Putin, sınırdaki gerginliklerin azaltılması için her türlü çabayı gösteriyor" dedi.