ABD'den Ankara'nın tepkisini çeken ziyarete ilişkin açıklama: 'Türkiye ile ortak çıkarlarımız var'

Ankara'nın tepkisini çeken Suriye ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Milley, "Bu, rutin bir ziyaretten başka bir şey değildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Ankara'nın tepkisini çeken Suriye ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde ülkenin kuzeydoğusuna sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Milley, söz konusu ziyaretin 'rutin ve kesinlikle yapması gereken bir şey' olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı’nda bugün düzenlenen Ukrayna Temas Grubu toplantılarının ardından Savunma Bakanı Lloyd Austin’la basın toplantısı düzenleyen Milley'e Türkiye'nin tepkisini çeken ziyaret soruldu. "Bu, rutin bir ziyaretten başka bir şey değildi" diyen Milley, ziyaretinin amacının Suriye'de konuşlu ABD askerlerini ve görev güçlerini kontrol etmek olduğunu dile getirdi. Genelkurmay Başkan, "Türkiye ile ABD'nin ortak çıkarları var. Ve ortak çıkarımız, IŞİD'in kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasıdır. Halifelik yıkıldı ancak örgütün kalıntıları hala orada" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Milley, 4 Mart'ta ülkenin kuzeydoğusuna sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti. New York Times'ın aktardığına göre, Amerikan askerleri ile Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ortaklığının önemine dikkat çeken Milley, "Bir numaralı önceliğimiz IŞİD'in kalıcı yenilgisidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ziyaretin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Milley'nin ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın Suriye'nin kuzeydoğusuna bir ziyaret düzenlemişti. 8 Mart'ta düzenlenen ziyarete ilişkin CENTCOM'dan yapılan açıklamada, "Kurilla, ABD'nin ortağı olan ve IŞİD'e karşı operasyonlar düzenleyen Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) de ziyaret etti" denilmişti. (DIŞ HABERLER)