ABD'deki 'uzaylı' görüntüsü gerçek değilmiş

Teyit.org sitesi, sosyal medyada paylaşılan bir videonun, ABD’nin Las Vegas kentinde kaydedildiği ve görüntüdeki yaratığın uzaylı olduğu iddialarının doğru olup olmadığını araştırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Teyit.org doğrulama platformu, ABD'nin Nevada eyaletindeki Las Vegas kentinde görüntülendiği ve bir 'uzaylı'ya ait olduğu iddia edilen görüntüleri inceledi.

Las Vegas’ta kaydedilen görüntüdeki yaratığın gerçek olduğu iddiasının 'yanlış' olduğunu kaydeden Teyit.org, videonun 'bilgisayar tabanlı görüntü' (CGI) olduğu sonucuna vardı. Videodaki ses kayıtlarının "8 News Now" kanalından alındığı ve söz konusu 'yaratık' videosunun TikTok’ta “owltreestump” isimli hesapta paylaşıldığı bulgularına ver yeren platform, "Hesap paylaşımında video açıklamasına, bilgisayarla üretildiğine işaret eden, #cryptid #cgi #blender3d #creepy tag'lerini eklemiş" dedi.

'YARATIK' GÖRÜNTÜSÜNÜN ASLI NE?

Teyit.org'un incelemesine göre, videonun tamamı izlendiğinde, bir kısmının "8 News Now" isimli televizyon kanalında yayınlandığı anlaşılıyor. 7 Haziran 2023 tarihinde kanalda, Las Vegas’ta oturan bir ailenin gökten parlak bir şeyler düştükten sonra uzaylıları gördüğü yönündeki ihbarları haberleştirilmiş. Ancak televizyon kanalının yayınladığı haberde yalnızca, ailenin 911’e yaptıkları ihbarın ses kayıtları yer alıyor. Haberde, paylaşım videosundaki yaratığa ilişkin herhangi bir görüntü yer almamış.

Buna göre, videonun sol üst köşesinde “owltreestump” yazısının bir kısmı görülüyor. Bu isim Google’da aratıldığında bir TikTok profiline ulaşılıyor. Hesabın 10 Haziran 2023 tarihli paylaşımı Las Vegas’ta görüldüğü iddia edilen 'uzaylı' videosu. Kullanıcı, videonun üstüne “cryptid” yani şifreli notunu yazmış. Videonun açıklamasında ise “Dışardan gelen sesleri incelememeliydim” notu ve #cryptid #cgi #blender3d #creepy tagleri yer alıyor. 

HESABIN AYNI YÖNTEMİ KULLANDIĞI BAŞKA VİDEOLAR DA VAR

"Hesabın başka paylaşımlarında CGI yani Computer-generated imagery yöntemiyle yaptığı videolar olduğu görülebiliyor" bilgisini de paylaşan Teyit.org, "Yani, sosyal medyada yayılan videodaki sesler 8 News Now isimli televizyon kanalındaki yayından alınırken, videoya CGI yöntemiyle yapılan yaratık videosu eklenmiş" değerlendirmesini yaptı. (DIŞ HABERLER)