ABD'de Rıza Sarraf davasının yeni başsavcısına Senato’dan onay

ABD'de Rıza Sarraf ve Halkbank davası soruşturmalarını da yürüten New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’na Başkan Joe Biden tarafından atanan Damian Williams’ın görevi Senato onayı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rıza Sarraf ve Halkbank davası soruşturmalarını da yürüten New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’na atadığı Damian Williams’ın görevi Senato’da onaylandı. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı görevine atanacak Williams, sermaye piyasalarındaki yolsuzluklar ve dolandırıcılık soruşturmalarında uzman bir isim. VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre Williams, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’na atanan ilk siyah Amerikalı oldu.

Aynı oturumda, New York Doğu Bölgesi Başsavcılığı’na atanan Breon Peace’in görevini de onayladı. Peace’in de siyah olması New York’ta ilklerin gerçekleşmesi olarak yorumlandı.

Uzun bir süre sonra Sarraf davası soruşturmasının sürdüğü bölgeye asaleten yeni bir başsavcının atanmasını değerlendiren New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, Senato’nun onayıyla görevine başlayacak yeni başsavcıyla birlikte Sarraf davası ve yürütülen soruşturmanın hızlanacağını öngördüğünü söyledi. Akbulut, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, çok uzun yıllar geçmesine rağmen hakkındaki tüm suçlamaları kabul eden Sarraf hakkında verilecek hapis cezasıyla ilgili karar duruşmasının yapılmadığını, ayrıca 50’den fazla gizli dosyanın bulunduğu davada gizli dosyaların zamanla açılıp, soruşturmanın hız kazanacağını ifade etti.

Akbulut, Halkbank davasındaysa temyiz mahkemesinden henüz bir karar çıkmamasını da “hukuk değil siyaset davaya hakim oldu” diye değerlendirdi. Akbulut, savcılıkla Halkbank arasında bir pazarlık ve uzlaşma sürecinin yürütülmekte olabileceğine de dikkat çekti. (VOA Türkçe)