ABD'de QAnon destekçisi Cumhuriyetçi vekil komite görevlerinden alındı

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili üyesi Marjorie Taylor Greene, 'ırkçı söylemleri ve komplo teorilerini yaydığı' gerekçeleriyle komite görevlerinden alındı. Komplo teorisi grubu QAnon'u desteklediğini birçok kez dile getiren Greene, daha önce Demokratlara karşı 'şiddete başvurulabileceğini' de söylemişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı Donald Trump'a desteğiyle bilinen Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene, 'ırkçı söylemleri ve komplo teorilerini yaydığı' gerekçeleriyle komite görevlerinden alındı. Geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen başkanlık seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını sürekli tekrarlayan, QAnon adlı grubun komplo teorilerini dile getiren ve daha önceki bazı konuşmalarında ırkçı söylemler kullandığı bildirilen Greene için Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylama yapıldı. 

Greene'nin Temsilciler Meclisi komitelerindeki tüm görevlerinden alınması istemiyle Demokratların talep ettiği oylamada 199 'hayır' oyuna karşılık 230 vekil 'evet' oyu kullandı. 11 Cumhuriyetçi üyenin de de Demokratlara katılarak Greene aleyhinde oy kullandığı oylama sonucunda tartışmaların göbeğindeki isim, Meclisteki komite görevlerinden alınmış oldu. Georgia eyaletinde Temsilciler Meclisi'ne seçilen Greene, Eğitim ve Bütçe Komitelerinin toplantılarına katılamayacak.

Greene, daha önce Demokratlara karşı 'şiddete başvurulabileceğini' de söylemişti. Greene'in, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi'nin 'kafasına bir kurşun yemesi' ya da eski başkan Barack Obama'nın 'asılması' gerektiğini savunduğu Facebook paylaşımları da var. ABD'de okullarda yaşanan ateş açma olaylarının ve 11 Eylül saldırılarının kurmaca olduğunu da savunan Greene, Kongre'deki oylamadan önce yaptığı konuşmada, bu görüşlerinden dolayı pişman olduğunu açıklamıştı.

"Bunlar geçmişte söylenen sözler. Beni temsil etmiyor" diyen Greene, zamanında bu sözleri, 'morali bozulmuş olduğu' ve hükümete güvenmediği için söylediğini kaydetti ve medyayı da suçladı. Greene, 2018'deki Kongre ara seçimleri sonrası da, ülke yönetiminde 'İslami bir işgal' yaşandığını söylemiş, Kaliforniya eyaletindeki orman yangınlarının da Yahudi bankerlik şirketi Rothschilds'ın emriyle uzaydan lazer ışınıyla çıkarıldığını iddia etmişti. (AA/BBC Türkçe)