ABD'de orman yangınları: Las Vegas'a kül yağıyor

ABD'nin New Mexico eyaletinde kontrol altına alınamayan yangın kuvvetli rüzgarlarla şehirlere doğru yaklaşırken, yangınla oluşan küllerin Las Vegas'a yağdığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de son yıllarda yaşanan en büyük orman yangınlarından biri New Mexico eyaletinde görüldü. 105 kilometre hıza ulaşan kuvvetli rüzgarların eyaletin kuzeyindeki bir kenti tehdit ettiği ve yangınların yaklaşık yüzde 30'unun kontrol altına alınabildiği belirtildi. Yangında oluşan küllerin ise havada 11 kilometre yol kat ettiği ve Las Vegas'a yağdığı aktarıldı.

Bini aşkın itfaiyecinin görev yaptığı, ateş söndürme uçaklarının kullanıldığı yangınlarla ilgili yetkililer, önümüzdeki günlerde beklenen rüzgarlı havanın yanı sıra dumandan kaynaklanan etkiler konusunda uyardı ve sakinleri olası tahliye emirleri için tedbirli olmaya çağırdı.

AP’nin haberine göre bir yetkili cumartesi günü esen daha sakin rüzgarların yangının ilerlemesini yavaşlattığını, cuma günüyse "her saat yaklaşık bir mil yangın ilerlemesini” izlediklerini aktardı. 

Ulusal Hava Servisi'ne göre, pazar günü New Mexico, Arizona, Nevada ve Colorado'nun bazı bölgeleri için daha fazla yangın tehlikesi bekleniyor. Yetkililer, harita görüntülerinin cuma günü 266 kilometre karede en az 166 evi yakan yangının cumartesi günü 393 kilometre kareye kadar büyüdüğünü gösterdiğini bidirdi.

Yangının cuma günü hızla büyümesinin, ekipleri güvenlik nedeniyle tekrar tekrar pozisyon değiştirmeye zorladığı, ancak geri çekilmeye zorlanmadan hemen yeniden müdahale etmeyi başardıkları aktarıldı. Ayrıca herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Yangın, itfaiyeciler tarafından yangınları körükleyebilecek küçük ağaçları ve çalıları temizlemek için önceden belirlenmiş bir yakmanın 6 Nisan'da kontrolden çıkmasıyla başladı. Bu yangın bir hafta önce başka bir orman yangını ile birleşti. Yangının en az 166'sı ev olmak üzere 277 yapıyı tahrip etti ancak güncellenmiş bir hasar tespiti henüz yapılmadı.

BİNLERCE KİŞİ BÖLGEDEN AYRILDI

Yetkililer, yangının büyümesi nedeniyle kırsal alanları ve Las Vegas yakınlarındaki bir bölgeyi tahliye etmek zorunda kalan insanların tahminen 3 ila 4 bine yükseldiğini söyledi.

Yangınlar, özellikle bazı kerestelerin fırında kurutulmuş odundan daha kuru olduğunu söylenen bölgelerde, yılın bu zamanı için alışılmadık derecede sıcak ve hızlı yanıyor.

KUZEY ARİZONA'DA YANGIN KONTROL ALTINA ALINIYOR

Kuzey Arizona'da ise itfaiyeciler, en az 30 evi yok eden ve yüzlerce kişiyi tahliye etmeye zorlayan 77 kilometrekarelik bir yangının tamamen kontrol altına alınmasına yaklaştı. Arizona'daki ulusal ormanlar, önümüzdeki perşembe gününden itibaren kamp ateşlerini bazı bölgelerde yasaklayan ve sigara içilmesini araç içi, diğer kapalı alanlar ve eğlence alanlarıyla sınırlayan yangın kısıtlamaları uygulayacaklarını duyurdu.

Bilim insanları, daha erken kar erimesi ve sonbaharda daha geç gelen yağmur gibi değişen koşullar göz önüne alındığında, orman yangınlarının Amerika’nın batısında yıl boyunca bir tehdit haline geldiğini söylüyorlar. Sorunlar, onlarca yıldır devam eden yangın söndürme çalışmaları ve kötü yönetim ile insan kaynaklı iklim değişikliğiyle bağlantılı olan 20 yılı aşkın bir mega kuraklık nedeniyle daha da kötüleşti. (DIŞ HABERLER)