ABD'de ön seçimler: Biden ve Trump 4 eyalette daha kazandı

Wisconsin, Rhode Island, Connecticut ve New York eyaletlerinde yapılan parti içi ön seçimleri Demokratların aday adayı Başkan Biden ve Cumhuriyetçilerin tek adayı eski başkan Trump birinci tamamladı.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de kasım ayında yapılması planlanan Başkanlık seçimleri yaklaşırken Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerde dört eyalette daha ön seçimler yapıldı. ABD'nin Wisconsin, Rhode Island, Connecticut ve New York eyaletlerinde, 'primary' denilen ve eyaletler düzeyinde yapılan ön seçimleri, Cumhuriyetçi Parti'nin aday adayı Donald Trump ve Demokratların aday adayı mevcut Başkan Joe Biden kazandı.

AA'nın aktardığına göre, Cumhuriyetçi aday adayı Nikki Haley'nin 6 Mart'ta ön seçimlerden çekilmesinin ardından ciddi bir rakibi kalmayan ABD'nin eski başkanı Trump ve Biden, dört eyalette de ön seçimleri önde bitirdi. Demokrat Parti adaylarından mevcut ABD Başkanı Biden, Wisconsin'de oyların yüzde 88,5'ini, Rhode Island'da yüzde 82,6'sını, Connecticut'ta yüzde 85'ini, New York'ta yüzde 91,5'ini alarak yarışı birinci tamamladı.

TRUMP'A NEW YORK'TA YÜZDE 82 OY

Cumhuriyetçi Parti adaylarından Trump da New York'ta oyların 82'sini, Connecticut'ta yüzde 78'ini, Rhode Island'da yüzde 84,5'ini, Wisconsin'de ise yüzde 79'unu aldı.

Biden ve Trump, Georgia, Washington ve Mississippi eyaletlerinde yapılan ön seçimleri kazanarak 13 Mart'ta başkan adaylığı için gereken delege sayısına ulaşmıştı. Biden, Demokrat Partide başkan adaylığı için gereken delege sayısı olan 1968'i geçmiş; Trump da Cumhuriyetçi Partide başkan adaylığı için gereken delege sayısı olan 1215'i aşmıştı.

2020 SEÇİMLERİNDE KARŞI KARŞIYA GELMİŞLERDİ

Demokrat Parti'de başkan adayının belirlenmesi sürecinde toplam 3 bin 934 delege, Cumhuriyetçi Partide ise aynı süreç için toplam 2 bin 429 delege ön seçimlerde belirleniyor. Bu sonuçların ardından her iki isim de 2020'daki tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından 5 Kasım'da bir kez daha ABD başkanlığı için karşı karşıya gelmeye oldukça yaklaşmış durumda. Trump hakkında 6 Ocak'ta gerçekleşen 'Kongre baskını' ve 2020 başkanlık seçim sonuçlarına müdahale girişimi nedeniyle cezai dava bulunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)