ABD'de mahkeme 'Gılgamış Rüya Tableti'ne el koydu

ABD'de bir mahkeme, 'Gılgamış Rüya Tableti' olarak bilinen 3 bin 500 yıllık çivi yazılı tabletin ülkeye yasadışı yollardan girdiğine karar verdi. Bir müzeden alınan tabletin Irak'a iadesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin New York eyaletinde bir bölge mahkemesi, ülkeye yasadışı yollardan sokulduğu gerekçesiyle 'Gılgamış Rüya Tableti' isimli 3 bin 500 yıllık esere el konmasına karar verdi. Dünyanın en eski edebiyat eserlerinden biri sayılan Gılgamış Destanı’nın bir bölümünün yazılı olduğu tablet, Oklahoma'daki İncil Müzesi'nde sergileniyordu. Mahkeme kararının ardından tabletin Irak'a iade edilmesi bekleniyor.

'YILLARCA YASADIŞI YOLLARDAN EL DEĞİŞTİRDİ'

ABD Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, ilk olarak Irak'ta bulunan tabletin ABD'ye yasadışı yollardan girdiği belirtildi. Amerikan hükümeti davada, tabletin 2003 yılından bu yana yasadışı yollardan el değiştirdiğini, son olarak Auction House isimli uluslararası müzayede evi tarafından Oklahoma City'deki Hobby Lobby isimli bir dükkana satıldığını ve kentteki İncil Müzesi'nde sergilenmeye başladığını belirtmişti. 

AKAD DİLİNDE YAZILDI

Bakanlığın davanın karara bağlanması sonrasında yaptığı açıklamada da, “2003 yılında, ABD'li bir antika satıcısı, Londra'daki bir madeni para satıcısının aile üyesinden kirle kaplı ve okunamayan Gılgamış Rüya Tableti'ni satın aldı. Eski Eserler Satıcısı ve bir ABD çivi yazısı uzmanı, tableti, içeriğini gerektiği gibi beyan etmeden uluslararası postayla Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderdi. Tablet ithal edilip temizlendikten sonra çivi yazısı uzmanları tabletin Gılgamış destanının bir bölümünü taşıdığını anladı. Tablet yaklaşık 6 inçe (15.24 cm) 5 inç (17.7 cm) ölçülerindedir ve Akad dilinde yazılmıştır” ifadeleri yer aldı.

'İADE YOLUNDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI'

ABD'li yetkililer tableti 2019 yılında müzeden almıştı. Davanın sonuçlanmasının ardındansa, New York Savcı Vekili Jacquelyn M. Kasulis "Bu el koyma, dünya edebiyatının bu nadir ve eski başyapıtını menşe ülkesine iade etme yolunda önemli bir dönüm noktası temsil ediyor" dedi. Adalet Bakanlığı Suç Birimi'nden Başsavcı Yardımcısı Kenneth A. Polite Jr. ise "Gılgamış Rüya Tabletine el konulması, Bakanlığın ABD sanat piyasasından, kaçırılan kültürel varlıkları ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

12 tablet üzerine çiviyle yazılan Gılgamış Destanı, antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski edebiyat eseri sayılıyor. (DHA)