ABD'de kürtaj yasağı: Oklahoma eyaletinde tasarı kabul edildi

ABD'de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Oklahoma Temsilciler Meclisi kadınları hedef alan bir karara imza attı. Eyalette "hayati durumlar" dışında kürtajı tamamen yasaklayan tasarı kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Oklahoma eyaletinde kürtajı "hayati durumlar" dışında yasaklayan yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı, "kadının tıbben acil bir durumda hayatını kurtarmak amacıyla" kürtaja izin verilmesini öngörüyor. Kürtaj yaptığı suçlamasıyla hüküm giyen sağlık görevlilerine 100 bin dolar para cezası ve 10 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Oklahoma Temsilciler Meclisi'nde 14'e karşı 70 oyla kabul edilen tasarı, onay için Vali Kevin Stitt'e gönderildi. Vali Stitt'in kürtaj haklarını yasaklayan bir düzenlemeye onay vermesi bekleniyor. 

'GÜVENLİ VE YASAL KÜRTAJ HAKTIR'

Kadın hakları savunucuları ise söz konusu tasarıya tepki gösterdi. Kadınların kendi bedenleri üzerinde söz sahibi olması gerektiğini hatırlatan kadın hakları koalisyonu temsilcisi Tamya Cox-Toure, tasarıyı, "güvenli ve yasal kürtaj hakkına erişimin sona ereceği konusunda alarm verici bir hatırlatma" olarak değerlendirdi ve "herkesin kürtaj dahil temel sağlık hizmetlerine erişim hakkı için mücadeleye devam edeceklerini" söyledi. Geçen yıl Teksas eyaletinde de kürtaj "hayati durumlar" dışında yasaklanmış, kadınlar günlerce süren eylemler düzenlemişti. (BBC Türkçe)